Index Vakbarát Hírportál

Cipraszért kapkodnak a világ vezető politikusai

2015. február 5., csütörtök 15:08

Vlagyimir Putyin meghívta Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt oroszországi látogatásra. Az orosz elnök telefonon beszélt Ciprasszal, és ismét gratulált a radikális baloldali Sziriza párt vezetőjének a választási győzelemhez, valamint a görög politikus kormányfői posztra lépéséhez. Megerősítették szándékukat az orosz-görög kapcsolatok "legaktívabb fejlesztésére".

Pár órával korábban Francois Hollande francia államfő fogadta a görög miniszterelnököt, aki azt megelőzően az uniós intézmények vezetőivel tárgyalt Brüsszelben. A francia elnök jelezte, hogy arra kérte Cipraszt hazája államadósságának újratárgyalása érdekében tegyen látogatást Berlinben Angela Merkel német kancellárnál is, aki "fogadni fogja őt".

A francia elnök ugyanakkor legitimnek nevezte, hogy az Európai Központi Bank (EKB) visszavonta a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét. Az EKB kormányzótanácsa szerda este közölte, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez a bóvli kategóriába sorolt, azaz magas kockázatú görög államkötvények vagy a görög kormány által garantált kötvények felhasználásával. Ezt azzal indokolta, hogy bizonytalanná váltak a Görögország és hitelezői által kötendő következő megállapodás kilátásai.

Mint ismert, január végén a megszorításellenes Sziriza nyerte az előrehozott görögországi választásokat. A tervek szerint az eurozónából nem lépnének ki, de újratárgyalnák a nemzetközi mentőöv feltételeit és az adósság egy részének elengedését. Ezt több európai ország vezetői kizártnak tartják, ezért kemény alkudozás jöhet. Bővebben itt írtunk a témáról.

Rovatok