Index Vakbarát Hírportál

A zuhanás előtt leállt a Transasia-gép hajtóműve

2015. február 5., csütörtök 11:33

Tajpej polgármestere hősnek nevezte a szerdán lezuhant Transasia-gép pilótáját, mert szerinte azzal, hogy elkerülte az épületeket, sokkal nagyobb katasztrófát akadályozott meg, írja az NBC News.

Mindent megtett, amit csak megtehetett

– mondta Ko Ven-Je a könnyeivel küszködve.

A katasztrófában csütörtöki adatok szerint harmincegyen meghaltak, tizenketten eltűntek, és tizenöt túlélő van.

A búvárok megtalálták a gépnek azt a fekete dobozát, amely a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket rögzíti, írja az MTI. Egy meg nem nevezett tisztségviselő elmondta, hogy a felvételen a pilóta a repülő lezuhanása előtti pillanatokban vészhelyzetet és hajtóműleállást jelent. A baleset lehetséges okáról azonban egyelőre senki nem nyilatkozott.

A hajtómű üzemanyaghiány miatt állhatott le, de vulkáni hamu, madár vagy bármilyen más tárgy is belekerülhetett.

Újabb TransAsia repülőgép zuhant le

A tajvani polgári repülést felügyelő szerv elrendelte a szigeten használatban lévő összes ATR-72-es repülőgép biztonsági átvizsgálását. Az 1951-ben alapított Transasiának, amely a sziget első magán-légitársasága volt, hat ilyen gépe van. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a gépen 31, a kínai szárazföldről érkezett turista is utazott, közülük hárman vannak a sérültek között.

Hszi Csin-ping kínai államelnök a tragédiában érintett családokról való gondoskodásra és a tajvani hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartásra szólított fel. A kínai kormány tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala munkacsoportot küld a helyszínre.

Egy tajvani lap, a United Daily értesülése szerint három utas – egy házaspár és kétéves gyerekük – valószínűleg annak köszönheti életben maradását, hogy még a gép felszállása előtt átültek a gép bal oldalán lévő egyik üléssorról a jobb oldalon lévőre, mert a férfi zajt hallott a mellettük lévő szárny felől.

Rovatok