Index Vakbarát Hírportál

Ideiglenes elnöki tanács létrehozásáról állapodtak meg Jemenben

2015. február 5., csütörtök 21:54

Ideiglenes elnöki tanács létrehozásában állapodott meg több jemeni szervezet csütörtökön, írja az MTI. A legerősebb lázadó csoport, a síita húszik január 22-én mondatták le az amerikai támogatással 2012-ben hatalomra került Abed Rabbo Manszúr Hádit.

A húszik szerdáig szabtak a többi szervezetnek határidőt, hogy megállapodjanak a válságból kivezető útról. Közölték, hogy ellenkező esetben a saját - egy "nemzetmentő tanács" felállításáról szóló - megoldásukat kényszerítik ki.

Tárgyalók szerint kilenc szervezet és csoport, közöttük a Herak dél-jemeni szakadár szervezet állapodott meg Szanaában egy öttagú elnöki tanács létrehozásáról Ali Nászir Mohammed volt dél-jemeni elnök vezetése alatt. A politikus a két Jemen egyesülése - 1990 - előtt volt Dél-Jemen államfője.

Jemenben mély politikai káosz uralkodik Hádi elnök és Háled Bahah miniszterelnök kormányának lemondása óta. Az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók tavaly szeptemberben kezdett hadműveleteikkel teljesen megszállták Szanaát, az ország fővárosát, és januárban elfoglalták az elnöki palotát is.

Dzsamál Benomar ENSZ-képviselő szerdán kijelentette, hogy kizárólag békés, párbeszéd és tárgyalások útján létrejött megoldást tud elfogadni, és megállapodást sürgetett. Csütörtökön húszi fegyveresek hatoltak be az Akbár al-Jum független szanaái napilap szerkesztőségébe, ahol túszul ejtették a lap több munkatársát. A déli országrész legnagyobb városában, Adenben négy rendőrt öltek meg a szakadár Déli Mozgalom fegyveresei.

Csütörtökön eközben elismerte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni ága, hogy egyik vezetőjük életét vesztette egy január 31-i dróntámadásban Jemen déli részén.

Rovatok