Index Vakbarát Hírportál

Leesett a lépcsőn az elnök, el akarták kobozni a fényképeket

2015. február 5., csütörtök 10:35 | aznap frissítve

Leesett egy pódium lépcsőjén Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke. A 90 éves politikus Hararében mondott beszédet, miután visszatért Etiópiából. 

Az emelvény lépcsőjén lefelé lépkedve megbotlott és elesett. Testőrei felsegítették, és beültették az autóba. 

A közelben álló fotósok és videósok felvették az eseményt. Utána többen azt mondták: az elnök kísérete arra kényszerítette őket, hogy töröljék az esésről készített felvételeket. Ez nem sikerült teljesen, ahogy a CNN itt látható videója is bizonyítja:

Robert Mugabe elesik a lépcsőn

Az 1980 óta hatalmon lévő, 90 éves Mugabét január 30-án választották meg az Afrikai Unió elnökévé. Mugabe megítélése ellentmondásos. A zimbabwei politikus egyes vélemények szerint nemzeti hős, aki legyőzte a brit gyarmati hatalmat, és harmincnégy éve töretlenül küzd a fekete Afrikáért. Mások viszont az emberi jogok megsértése és a választási csalások miatt bírálják, illetve azért, mert szerintük tönkretette Afrika egyik legígéretesebb országát.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió többször is pénzügyi és utazási szankciókkal sújtotta Mugabét a 2002-es és 2008-as választásokon elkövetett erőszakos cselekményekért, csalásokért és megfélemlítéseiért.

Mugabe tavaly áprilisban az országból való kiutasítással fenyegette meg azokat a külföldi diplomatákat, akik a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartására kérték őt. A veterán politikus azt mondta, szerinte hazája nem azért küzdött az Egyesült Királyságtól való függetlenedésért, hogy a melegek földjévé váljon.

Rovatok