Index Vakbarát Hírportál

Támogatta az al-Kaidát a szaúdi királyi család?

2015. február 5., csütörtök 16:48

A francia származású Zacarias Moussaoui annak ellenére kavart diplomáciai vihart, hogy egy coloradói szövetségi börtönben őrzik – írja a Vice News. A férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lehetett a huszadik szeptember 11-ei gépeltérítő, egy Szaúd-Arábia ellen zajló perben tett tanúvallomást. Az állítja, a szaúdi hírszerzés volt vezetője és a volt washingtoni szaúdi nagykövet is támogatta az al-Kaidát a kilencvenes évek második felében. (Mindketten a szeptember 11-ei terrortámadás alatt is hivatalban voltak, utóbbi épp Washingtonban tartózkodott a támadás idején.)

A pert a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói indították a szaúdi kormány ellen, azt állítják, a szaúdiak is felelősek a terrortámadásért, melynek legtöbb elkövetője szaúdi állampolgár volt.

Moussaoui azt állítja, Oszama bin Laden megbízásából ő összesítette a szervezet támogatóit a kilencvenes évek végén. Azt mondta, találkozott a királyi család magas rangú tagjaival, köztük a jelenlegi királlyal is.

Moussaoui azt állítja, a washingtoni szaúdi követség egy munkatársával az amerikai elnök különgépének lelövésének lehetőségéről is beszélt. Szakértők szerint bár a tanúvallomás egyes részeiben lehet igazság, ez az állítás valószínűleg nem igaz – annak ellenére, hogy az, hogy Szaúd-Arábia korábban támogatta az al-Kaidát, közismert. Valószínűleg azért fizettek nekik, hogy ezzel megelőzzenek egy esetleges szaúdi terrortámadást.

Az, hogy már a szeptember 11-ei terrortámadás előtt beszüntették-e az anyagi támogatást, nyitott kérdés, melyre valószínűleg egy 2002-es hírszerzési jelentésből derülhetne ki a válasz, amit viszont titkosítottak. A szaúdi kormány maga is kérte, hogy amerika hozza nyilvánosságra a jelentést, melyben akár a kormányra vagy tagjaira, akár egyes szaúdi személyekre utaló információk lehetnek.

Szaúd-Arábia szerint Moussaoui bűnöző, nem beszámítható, és szavainak nincs hitele. Szakértők szerint a jelentést azért sem hozzák nyilvánosságra, mert töréshez vezethetne az amerikai-szaúdi kapcsolatokban.

Rovatok