Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar siker: Dánia is megismerkedett a kábeltolvajlással

2015. február 5., csütörtök 09:08 | aznap frissítve

Három magyar férfit állítanak bíróság elé Koppenhágában, miután egy hét alatt hatszor állt le az elővárosi közlekedés azért, mert összesen 900 méternyi rézkábelt loptak el, írja a Bors.

A magyar kábeltolvajok akár hatéves börtönbüntetést is kaphatnak, de az ügy kimenetele bizonytalan, ugyanis Dániában eddig még senkit nem ítéltek el ilyesmi miatt. A dán főváros polgárai igencsak meglepődtek, amikor bemondták a vasútállomásokon, hogy kábellopás miatt nem közlekednek a vonatok, ugyanis ez a bűncselekményfajta ismeretlen volt az országban. A koppenhágai elővárosi vonatokon naponta 350 ezer ember közlekedik.

A dán hatóságok a lopások után az összes fémátvevő telepet meglátogatták, és találtak is olyan rézkábeleket, amelyek a vasúthálózatot szolgálták ki. A három magyar férfi a 900 méternyi kábel ellopásával 108 ezer dán korona, vagyis 4,5 millió forint értékű kárt okozott.

Frissítés: Egy Dániában élő olvasónk tájékoztatása szerint nem teljesen igaz, hogy ismeretlen lett volna idáig a kábellopás az országban. Mint dán lapokra hivatkozva írta, 2014-ben 173 esetben volt kábellopás a hálózatokon, az elkövetők 80 százaléka kelet-európai volt, köztük a magyarokon kívül litvánok, szlovákok és románok.

Rovatok