Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna fegyvereket kér a NATO-tól

2015. február 5., csütörtök 06:25 | aznap frissítve

Az ukrán elnök arra kéri a NATO tagállamait, szállítsanak fegyvereket országának, hogy meg tudja védeni magát az agresszor Oroszországgal szemben. Petro Porosenko ezt a Die Welt című német lapnak mondta.

Porosenko szerint az elmúlt napok eseményei "arra kell ösztönözzék a szövetséget, hogy több támogatást nyújtson Ukrajnának, egyebek között korszerű védelmi fegyverek szállításával, hogy képes legyen megvédeni magát az agresszorral szemben".

Porosenko azt mondta: ők békét akarnak, de a békét is meg kell védeni. Erős hadseregre van szükségük, új fegyverekkel, amelyek arra kellenek, hogy megvédjék a civil lakosságot a terroristák súlyos támadásaival szemben.

Ukrajna újabb támogatást vár az Európai Uniótól és más partnerektől is. A héten több európai kormány vezetője, így Budapesten Angela Merkel német kancellár is elzárkózott attól, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Miközben csütörtökön Kijevbe várják tárgyalni John Kerry amerikai külügyminisztert, Joe Biden amerikai alelnök a Süddeutsche Zeitungnak majdhogynem kizárta, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállítson Ukrajnának.

"Semmiképpen sem áll érdekünkben egy katonai eszkaláció, és azon vagyunk, hogy az ellenkezője következzen be" - idézte Biden szavait csütörtöki számában a német lap. Washington továbbra is a halált nem okozó eszközök, köztük golyóálló mellények, éjjellátó készülékek és kommunikációs berendezések szállítására korlátozza az amerikai segítségnyújtást.

Biden, aki a müncheni nemzetközi biztonsági konferencián szombaton Porosenkóval és Angela Merkel német kancellárral is találkozik, ugyanakkor egyértelműen "orosz agresszióról" beszélt a német lapnak. Az amerikai alelnök azzal vádolta Moszkvát, hogy nem akar tűszünetet kötni. Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét - mondta Biden. Az alelnök szerint ezt a konfliktust kezdettől az orosz agresszió okozta. Biden úgy látja, hogy a tét "nem kevesebb, mint Európa biztonsága".

Rovatok