Index Vakbarát Hírportál

Merkel nem tudja, mit tud elérni Putyinnál

2015. február 6., péntek 09:14 | aznap frissítve

Békés megoldásra szólította fel Oroszországot az ukrajnai Donyec-medencében kiéleződött fegyveres válság megoldásában Németország, Franciaország és Ukrajna - közölte Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben, a német kancellárral és a francia elnökkel tartott tárgyalásait követően.

Az ukrán elnöki hivatal által péntekre virradóra kiadott közlemény szerint mindhárom fél a minszki megállapodás betartását szorgalmazta, írja az MTI. A három vezető a szeptemberi minszki megállapodásokkal összhangban azonnali tűzszünetre, a külföldi csapatok és nehézfegyverek Kelet-Ukrajnából történő kivonására, az orosz-ukrán határ lezárására és a hadifoglyok elengedésére szólított fel. További részleteket nem közölt az elnöki hivatal az ötórás egyeztetés tartalmáról.

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza.

Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött

- fejtette ki Perebijnisz, aki szerint azt, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végbe Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg. Más, ugyancsak az ukrán elnökhöz közel álló források előzetesen azt állították a TASZSZ orosz hírügynökségnek: Hollande a kelet-ukrajnai konfliktus "befagyasztását" javasolta Porosenkónak a Dnyeszter menti Köztársaságban kialakult helyzet mintájára.

Olyan hírek is megjelentek az ukrán és a külföldi sajtóban, hogy a német kancellár és a francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök békejavaslatait tárta a kijevi vezetők elé, de az UNIAN ukrán hírügynökség által péntek reggel idézett Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője ezt határozottan cáfolta. Leszögezte, hogy a megbeszélésen a szeptemberi minszki egyezmények végrehajtásáról volt szó, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy ezek a dokumentumok képezik a válság megoldásának az alapját.

Csalij azt is cáfolta, hogy Merkel és Hollande Kijev után egyenesen Moszkvába repül. Mint mondta, a Porosenkóval tartott, késő éjszakába nyúló megbeszélés után ők Berlinbe repültek, és "talán" pénteken tárgyalnak majd Moszkvában Putyinnal az ukrán válság rendezéséről. Korábbi hírek szerint Vlagyimir Putyin, Hollande és Merkel várhatóan a kora esti órákban tanácskozik majd. Előtte néhány órán át a három ország szakértői egyeztetnek.

Mint ismert, Angela Merkel és Francois Hollande váratlanul utazott csütörtökön Kijevbe, ahol megbeszéléseket folytatott John Kerry amerikai külügyminiszter is. Kerry ismét felszólította Moszkvát, hogy tartsa be a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt.

Egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a kelet-ukrajnai válságövezetben

- mondta pénteken Berlinben a német kancellár. Mint mondta, Francois Hollande francia elnökkel együtt mindent megtesznek azért, hogy "megtöltsék élettel" a tavalyi minszki tűzszüneti megállapodást, de "teljesen nyitott kérdés, hogy ez sikerül-e nekünk".

Merkel szerint a "dolgok mozgásban vannak", így nem tudni, hogy pénteken jutnak-e valamilyen eredményre Vlagyimir Putyin orosz elnöknél. Azt sem tudni, hogy milyen hosszú lesz a megbeszélés, és azt sem, hogy az "utolsó megbeszélés" lesz-e, vagy egy tárgyalássorozat első állomása.

Rovatok