Index Vakbarát Hírportál

Érvénytelen lehet a melegellenes népszavazás Szlovákiában

2015. február 7., szombat 11:06

Keresztény aktivisták az utcákon, a népszavazás ellenzői óriásplakáton szólnak be. A felmérések alapján Szlovákiában az egyneműek közötti házasság vagy azonos neműek örökbefogadásának engedélyezéséről tartott népszavazás érvénytelen lesz, mert nem lesz meg a szükséges részvétel.

Várhatóan érvénytelen lesz Szlovákiában a Családért Szövetség által kezdeményezett, a melegek jogairól és a család definíciójáról szóló szombati népszavazás, amin a szervezet például azt akarja elérni, hogy csak egy nő és férfi együttélését lehessen házasságnak nevezni. A népszavazás ellenzői azért kampányoltak, hogy a szlovákok ne is vegyenek részt a referendumon.

Szlovákiában az eddigi hét népszavazásból egyébként mindössze egy, az Európai Unióhoz való csatlakozásról kiírt referendumon volt meg az 50 százalékos küszöb 2003-ban.

50 százalék kell az érvényességhez

A népszavazáson az alábbi kérdésekre válaszolhatnak a szlovák állampolgárok:

A Focusnál a részvételi arányt 32 és 38 százalék közé becsülik, viszont a népszavazás csak akkor érvényes, ha azon a választásra jogosultak több, mint ötven százaléka részt vesz. A népszavazáson mindenképp részt vevők aránya mindössze 18 százalék, míg 21 százalék biztosan nem fog az urnákhoz járulni.

A felmérések alapján a szlovák társadalom többsége a házasságot továbbra is csak egy férfi és egy nő kapcsolataként tudja elképzelni, és nem engedné meg a homoszexuális pároknak a gyermekek örökbefogadását sem. A megkérdezettek mindössze a szexuális nevelést érintő kérdésre adtak toleráns választ, azt hetven százalékuk hasznosnak tartja.

A válaszadók mindössze nyolc százaléka mondott volna nemet mindhárom kérdésre. Az egyet nem értők a 18 és 34 éves korosztályból kerülnek ki, nagy részük diák vagy független, városban élnek, ateisták vagy kevésbé vallásos világnézetűek. Érdekesség, hogy a szlovák liberális párt (SAS) szavazói körében sem haladja meg a homoszexuálisok jogainak támogatottsága az ötven százalékot.

Keresztény aktivisták lendületben

A népszavazás kiírását a Családért Szövetség (Aliancia za rodinu) keresztény irányultságú csoport kezdeményezte, petíciójukat 400 ezren írták alá. Szlovákiában, ahol a legnagyobb visszhangot kiváltó politikai botrányok, közügyek is általában csak néhány ezer embert mozgattak meg, a család fogalmával és a melegek esetleges örökbefogadásával kapcsolatos kérdések meglehetősen sok embert mobilizáltak. 2013-ban a szervezet hívószavára 80 ezer ember vonult Kassán, az Élet Menetén.

A végére alaposan felpörgött a kampány: a szavazás előtti utolsó vasárnapi misén Szlovákia összes katolikus templomában felolvasták a Szlovák Püspöki Konferencia levelét. A Családért Szövetség legújabb kampányában a fiatalokat célozta meg, Anna Verešová szóvivő szerint naponta több tízezer aktivistájuk dolgozik az utcákon. Minden postaládában szórólapot látni, a pozsonyi érsek egész heti imára szólította fel a híveket.

Nem mennek el

Nem tétlenkedtek a népszavazás ellenzői sem. Az interneten elindították a nejdeme.sk (nem megyünk el) oldalt, amelyen ismert szlovákok kritizálják a népszavazás kérdéseit. A kelet-szlovákiai Kassán és a környező településeken Családért Szövetség-ellenes, vulgáris kifejezésre utaló plakátok tüntek fel: „JBM Alianciu za RDN“, azaz BaSZoK a CSSZ-re. Hasonló felirattal az interneten már pólókat is lehet vásárolni. Dominik Smrek, az ellenkampány egyik szervezője azt mondta, csak az lát káromkodást a szövegben, aki azt szeretné látni. Szerinte a JBM itt „Ježiš bol milosrdný", azaz Jézus irgalmas volt kifejezésre fordítható.

Felesleges és káros – így látják azok a népszavazást, akik szerint utána semmilyen érdemi változás nem fog történni, függetlenül attól, hogy mi lesz a végeredmény, ezért az otthonmaradásra buzdítanak. Szlovákiában szerintük mindenki szabadon gyakorolhatja a hitét, de mindenkinek tolerálnia is kell, hogy nem létezik egyetlen.

Beszállt a kampányba a pápa is

„Köszöntöm a szlovák zarándokokat, rajtuk keresztül szeretném kifejezni támogatásom a szlovákiai egyházak felé, és ösztönözni mindenkit, hogy folytassák harcukat a társadalom sejtjei, a családok védelméért" – mondta Ferenc pápa általános audienciáján a héten. A katolikus egyházfő már másodszor állt ki a népszavazás mellett, korábban a vatikáni Szent Márton székesegyházban, fiatal szlovákiai hívők előtt fejtette ki hasonló álláspontját.

Az Amnesty International nem ért egyet a pápával, szerintük a népszavazás visszalépést jelent Szlovákiában az emberi jogok területén. Szerintük amennyiben az „igen" szavazatok győznek, a referendum kérdései alapján olyan törvényeket alkothatnak Szlovákiában, amelyek a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést támogatják, illetve aláássák a társadalom szexuális nevelését. Jana Malovičová, szlovákiai képviselőjük szerint a népszavazás arról szól, hogy a szlovákiai embereknek lehetőségük lesz szavazatukkal kifejezni, hogy támogatják vagy ellenzik az LMBT emberek diszkriminációját.

A politikai pártok visszafogottak

Eközben a politikai pártok túlnyomó többsége viszont igencsak óvatosan foglalt állást a népszavazás ügyében. A politikusok által felvállalt nézetek nem a hagyományos törésvonalak mentén oszlanak meg. Egyértelmű választ csak a második legnagyobb ellenzéki párt, Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) adott, amely melegellenes érveket hangoztatva, három igent javasolt. Határozottan elutasította a népszavazáson való részvételt a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártja. A többi párt, például Robert Fico Smerje, a kormánypárt csak a részvétel fontosságát hangsúlyozta, nem foglaltak egyértelműen állást.

A magyar pártok közül a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke hangsúlyozta, hogy három igennel fog szavazni, és arra ösztönözte szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a népszavazáson, mivel a párt a hagyományos családmodellt támogatja. A Híd vezetősége és szimpatizánsai liberálisabb nézeteket vallanak, ugyannakor a pártelnök, Bugár Béla szintén három igennel fog szavazni.

Annyiban is megmozgatta a politikát a népszavazás, hogy a Családért Szövetség sikerén felbuzdulva többen már új politikai pártként képzelik el a több tucat civil keresztény szervezetet ernyőként összefogó mozgalmat. Bár a szlovák Kereszténydemokrata Néppártnak meglehetősen kellemetlenségeket okozna egy új rivális a keresztény jobboldal térfelén, a KDH megnyugodhat: a legfrissebb felmérések szerint egy ilyen alakulatra a polgárok mindössze 3 százaléka szavazna.

Rovatok