Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam elégetett három iraki kémet

2015. február 7., szombat 09:29

Az Iszlám Állam terrorszervezet élve elégetett három iraki férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy a bagdadi kormány számára kémkedett, írja az MTI az al-Vaszat című bahreini újságra hivatkozva.

Iraki katonai források szerintra három iraki szunnitát végeztek ki pénteken az Iszlám Állam terroristái Bagdadtól nyugatra fekvő Anbár tartományban "az iraki hadseregnek való kémkedésért". Az iszlám bíróság ítéletét nyilvánosan hajtották végre: a három férfit élve megégették.

A szélsőséges iszlamista terroristák nemrég tettek föl az internetre egy felvételt egy fogságukba esett jordániai hadipilóta elégetéséről. Jordánia bosszúhadjáratot hirdetett emiatt, és pénteken nagyszabású légi hadjáratot indított az Irak és Szíria nagy területét hatalmában tartó, magát kalifátusnak nevező Iszlám Állam ellen.

Az al-Vaszat hírét a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte.

A testvérekkel még brutálisabbak

Ahogy azt pénteki cikkünkben megírtuk, a hét végén újabb túszát végezte ki az Iszlám Állam. Nem egy random nyugati túsz, hanem egy hadifogoly volt az áldozat – Jordánia ugyanis az IS elleni koalíció tagja –, és nem lefejezték, hanem élve elégették.

Az élve elégetés minden korábbi kivégzésnél brutálisabb. Az Iszlám Államnak két fő bázisa van: anyagilag a dekadenciától megcsömörlött arab sejkekre, emberanyagban meg a dekadenciától megcsömörlött helyi és nyugati muszlim fiatalokra számíthat. Mindkét csoportot azzal buzdíthatja újabb áldozatokra, ha minél eltökéltebbnek és minél kérlelhetetlenebbnek mutatja magát. 

A kivégzés módjának másik oldala a célcsoport – igen, célcsoport, hiszen ezek a kivégzések ugyanannyira szolgálnak gondosan kalkulált PR-szempontokat, mint a harcosok vérszomjának kielégítését. A lefejezés a Nyugat közvéleményének szól, a megégetés a keletnek. Juan Zarate volt amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az Iszlám Állam világos üzenetet akart küldeni az iraki és szíriai légi csapásokba kezdő, Egyesült Államok által vezetett koalíció arab tagjainak, és különösen a szunnita muszlimoknak, akik részt vennének az Iszlám Állam elleni harcban, hogy fognak bánni velük:

Brutálisan, és talán brutálisabban, mint a nyugatiakkal.

Rovatok