Index Vakbarát Hírportál

Két öngyilkos merénylő robbantott Bagdadban

2015. február 7., szombat 12:11

Órákkal az évek óta érvényben lévő éjszakai kijárási tilalom tervezett feloldása előtt újabb terrorcselekmények történtek Bagdadban, írja az MTI.

Hírügynökségi jelentések szerint az iraki főváros két körzetében hajtottak végre öngyilkos merényleteket, amelyek több mint 20 halálos áldozatot és mintegy 60 sebesültet követeltek. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a két terrorcselekményért.

A belügyminisztérium a hét közepén jelentette be, hogy szombaton éjféltől feloldják a kijárási tilalmat azért, hogy a normális élet érzetét keltsék a város lakosaiban.

Az intézkedést Haider al-Abádi iraki miniszterelnök rendelte el. Az iraki fővárosban az éjszakai kijárási tilalmat mintegy tíz évvel ezelőtt vezették be a gyakori és sok halálos áldozatot követelő erőszakcselekmények visszaszorítására. Kezdete és vége változott az idők során, az elmúlt időszakban éjfél és hajnali öt óra között volt érvényben.

Az intézkedést annak ellenére hozta meg a miniszterelnök, hogy az Iszlám Államdzsihadista szervezet ellenőrzése alatt tartja az ország területének mintegy harmadát, Bagdadtól északra és nyugatra. Noha az Iszlám Állam egyelőre nem fenyegeti Bagdadot, gyakran érik támadások elsősorban az ottani síita lakosságot és a biztonsági erőket.

Egyelőre nem ismert, vajon a kijárási tilalom feloldásával kapcsolatos rendelet a szombati terrorcselekmények nyomán érvényben marad-e vagy nem.

Rovatok