Index Vakbarát Hírportál

Kis esély van az ukrán békére, ami következhet: háború

2015. február 7., szombat 13:16 | aznap frissítve

 Az utolsó esélyek egyikének nevezte Francois Hollande a Merkellel közös tárgyalásokat a kelet-ukrajnai háború elkerülésére. A francia elnök Moszkvából hazatérve szombaton azt mondta, ha nem születik megállapodás a tartós fegyverszünetről, pontosan lehet tudni, mi következik.

Neve is van, mégpedig háború.

 Merkel ugyanakkor nyugalomra intett. Szerinte az ukrán hadsereget nem lehet annyira felfegyverezni, hogy  Putyin megváltoztassa szándékait. 

Angela Merkel a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) azt mondta: "nincs garancia arra, hogy Putyin azt teszi, amit várunk tőle", akkor sem, ha a nyugat fegyverekkel támogatná Ukrajnát. A Nyugat "katonai részvétele" sem térítené jobb belátásra az orosz elnököt.

A fegyverszállítások csak nagyobb szenvedést okoznának és nem idéznék elő azt a "meggyőződést, hogy az orosz hadsereg vereséget szenved" - mondta Merkel az MTI beszámolója szerint.

 Pozitívumként annyit tudott mondani, hogy a siker ugyan bizonytalan, de a francia államfővel együtt meggyőződésük, hogy "érdemes próbálkozni" az ukrán válság tárgyalásos rendezésével. 

Az oroszok szerint minden máshogy van

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter teljesen máshogy látja a helyzetet. "Az amerikaiak eszkalálták az ukrán válságot, minden létező szinten, miközben Oroszországot vádolják", írja az orosz propaganda egyik ismert lapja, az RT.

Lavrov szerint a nyugat hosszú ideje megszegi a nemzetközi szerződéseket. "Európa biztonsága az ENSZ alapokmányán, és a Helszinki szerződésen alapszik, de az Egyesült Államok és szövetségesei mindkettőt hosszú ideje megszegik."

A külügyminiszter baljósan megjegyezte, hogy Amerikának és az EU-nak arra kellen választ találniuk, hogy Oroszországgal, vagy nélküle szeretnék biztosítani Európa biztonságát.

Lavrov müncheni konferencián elmondott beszéde egyébként nem csak a többi államfő véleményével áll szemben, de azzal is, amit tudósítóink tapasztaltak Kelet-Ukrajnában. A helyszínen mindkét oldal elismeri, hogy a szakadárok orosz támogatással, orosz katonák részvételével háborúznak.

A NATO viszont támogatást igér

Politikai és gyakorlati támogatást ígért Ukrajnának a NATO, írja az MTI. Erről Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára biztosította a müncheni biztonságpolitikai konferencián Petro Porosneko ukrán elnököt.

Az ukrán államfő sajtóirodájának közleménye szerint Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO erősíteni kívánja a kollektív biztonság rendszerét. Az ukrán elnök köszönetet mondott a NATO-tól kapott eddigi támogatásért. "Számítunk a tagállamok szolidaritására" - idézte a sajtóiroda Porosenkót.

A müncheni biztonságpolitikai fórumon újabb, háromoldalú tárgyalás is kezdődött: Merkel, Joe Biden és Petro Porosenko egyeztetnek az ukrán válság lehetséges rendezéséről.

Rovatok