Index Vakbarát Hírportál

8700 fős erőt küldenek a Boko Haram ellen

2015. február 8., vasárnap 10:02

Az iszlamisták előretörése által leginkább fenyegetett Nigéria, valamint Csád, Kamerun, Niger és Benin megállapodott, hogy 8700 fős közös regionális erőt állít ki a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra.

Csád már most is 2500 katonájával harcol Kamerun és Niger területén a Boko Haram ellen, amely nagy területet hasított ki magának Nigériában, és támadja a szomszédos országokat is. Az öt éve kezdődött konfliktus több ezer ember halálát okozta, és másfél millióan menekültek el a lakóhelyükről, írja az MTI.

A felek szakértői három napon át tanácskoztak, és további tárgyalásokra van szükség az Afrikai Unióval, amely azután a tervek szerint támogatást kér a misszióhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsától. A haderő felállításának határidejét nem közölték, mint ahogyan azt sem, hogy mekkora lesz a költségvetése, és azt miből finanszírozzák.

A Boko Haramnak amerikai hírszerzési becslések szerint 4-6000 elszánt harcosa van, és saját államot hirdetett ki a hatalmába kerített területen. A szervezetről bővebben itt írtunk>>>

Másfél hónappal elcsúsztatják a választásokat

Nigériában szombaton bejelentették, hogy elhalasztják a jövő szombatra kiírt parlamenti és elnökválasztást, mert nem tudják garantálni a szavazók biztonságát az ország egész területén. A tervezett újabb dátum március 28-a.

A hatóságok szerint katonák nem tudnák megfelelően jelen lenni a szavazóhelyiségeknél, mert túlságosan lefoglalja őket a Boko Haram elleni harc.

A nigériai ellenzék azonban a demokrácia elleni lépésnek nevezte Goodluck Jonathan elnök döntését, szerintük a hadsereg azért gyakorolt nyomást a választási bizottságra, hogy segítse az elnök kampányát. John Kerry amerikai külügyminiszter is azt mondta, mélységesen csalódottak, írja a BBC.

A választás nagyon kiélezett lesz Jonathan és Muhammadu Buhari volt katonai vezető között.

Rovatok