Index Vakbarát Hírportál

Börtönre ítélték a volt dél-koreai kémfőnököt

2015. február 9., hétfő 11:57

Háromévi börtönre ítélte hétfőn egy szöuli fellebbviteli bíróság a belföldi hírszerző ügynökség volt vezetőjét a 2012-es elnökválasztás befolyásolásáért, írja az MTI.

A szöuli legfelsőbb bíróság döntése szerint Von Szej Hun, aki 2009 és 2013 között állt a Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) élén, „szándékosan figyelmen kívül hagyta”, hogy alárendeltjei lejárató kampányt folytattak az interneten Pak Gun Hje jelenlegi államfőnek, a kormánypárt akkori elnökjelöltjének versenytársai ellen.

„Megállapítható, hogy Von tudatosan avatkozott be a választásba, amikor szándékosan nem vett tudomást ezekről a cselekedetekről” – hangsúlyozta az ítéletben Kim Szang Hvan bíró. A volt kémfőnököt az ítélethirdetés után azonnal őrizetbe vették.

A fellebbviteli eljárás megállapítása szerint a választási kampány idején Von alárendeltjei 110 ezer üzenetet tettek közzé hírlevelekben és a közösségi médiában, Twitter-üzeneteket is megosztva. A vád szerint ezeknek az üzeneteknek az volt a célja, hogy Pak Gun Hje javára fordítsák a közvéleményt, megsértve a közhivatalnokoknak a kampánytevékenységekbe történő beavatkozása tilalmára vonatkozó törvényt.

A választáson Pak Gun Hje győzött, de mindössze 3,5 százalékkal előzte meg legfőbb riválisát.

A fellebbviteli bíróság csak a Pak Gun Hje elnökjelöltségének hivatalos bejelentése – 2012. augusztus 20. – utáni üzeneteket ismerte el törvénysértőnek. Az első fokon eljáró bíróság szerint, amely a választási kampány teljes időtartamát vizsgálta, ugyanakkor több mint kétszer annyi, mintegy 274 ezer, a választási törvényt sértő üzenet jelent meg az interneten.

A legfelsőbb bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletnek a politikába való beavatkozásra vonatkozó vádpontját. Dél-Koreában törvény kötelezi a NIS ügynökeit a politikai semlegességre. A bíróság a NIS másik két vezetőjét másfél évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Rovatok