Index Vakbarát Hírportál

Horvát önkéntesek harcolnak Ukrajnában

2015. február 9., hétfő 23:35

Horvát önkéntesek csatlakoztak az ukrán Azov elit zászlóaljhoz, hogy az orosz megszállók ellen harcoljanak Ukrajnában, írja a Vecernji List című zágrábi lap információira hivatkozva az MTI.

Az önkéntes katonák még január 28-án, szerdán hagyták el Horvátországot, távozásukról viszont csak a hétvégén értesült a sajtó. A külügyminisztériumnak nincsenek hivatalos információi arról, hogy kik alkotják az egységet, és hogy hová tartanak, így nyilatkozni sem tudnak az ügyben.  

A csoport vezetője, S. Denis a Sloboda.hr internetes portálnak azt mondta, azért mennek, hogy segítsék az ukrán hadsereget az ország keleti felében zajló harcokban. Kijelentette, hogy ideológiai megfontolásból döntöttek úgy, hogy az ukránok mellé állnak, mivel Oroszország nyílt agressziót követ el Ukrajna ellen, olyasmit, mint amit Horvátország is átélt 1991-ben.

Úgy tudni, a valamivel több, mint húszfős csoportot az 1991-1995 közötti délszláv háború tapasztalt horvát veteránjai alkotják, kivéve két húszéves fiatalt.

Az önkéntesekről szóló hírek erősen megosztották a közvéleményt: vannak, akik szimpatizálnak a zsoldosokkal, mert Horvátországba is sok külföldi jött harcolni a délszláv háborúban, mások viszont elítélik, hogy horvát állampolgárok külföldi harctereken háborúznak, legyen az Szíriában, vagy Ukrajnában.

Az MTI már korábban hírt adott arról, hogy szerb önkéntesek is bekapcsolódtak az Ukrajnában zajló harcokba, ám ők az oroszbarát erők oldalán. Így könnyen megtörténhet, hogy a közeljövőben a horvát katonák ismét szerb nemzetiségű fegyveresekkel találják magukat szemben a harctéren.

Rovatok