Index Vakbarát Hírportál

Rikárdó családját meglátogatta a BBC

2015. február 9., hétfő 10:44

Fátyol Mihály és zenekara addig voltak Makó leghíresebb roma szülöttei, amíg Rikárdó meg nem érkezett – írjaA kisbaba, aki megosztott egy országot című riportjában a BBC.

Az újév első kisbabája Novák Előd jobbikos képviselő cigányozós kirohanása után lett ismert. Novák arra a hírre, hogy 2015 első kisbabája roma származású, azt reagálta a Facebook-oldalán, hogy „a 2015-ben elsőként – 23 éves anya harmadik gyermekeként! – megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol”.

„Mi nem segélyen élünk, nem voltunk soha büntetve, van szakmám, nehézgépkezelő vagyok, csak azért nem tudok a szakmámban elhelyezkedni, mert még le kell tennem a KRESZ-vizsgát, amire most gyűjtjük a pénzt. Jelenleg az önkormányzatnál közmunkásként dolgozom, adót fizetek, a köz javát szolgálom, munkámmal eddig mindenki elégedett volt” – fogalmazott Rikárdó apja.

„Semmi személyes, csak épp evett, úgyhogy fáj a hasa” – nyugtatták a BBC riporterét Rikárdó szülei, aki sírva fogadta az újságírót. Majd elmondták: korábban nem találkoztak rasszizmussal, ellenségeskedéssel a környéken, ahol ők az egyetlen roma család.

Amikor a fiam 18 éves lesz, eldöntheti, hogy romaként vagy nem romaként szeretné magát meghatározni. Nem az ő hibája, hogy pár pillanattal éjfél után született erre világra. Lehet, hogy volt ezelőtt is rasszizmus az országban, de nem éreztük. Szeretünk itt élni, mindenki kedves velünk. Most a kisbabánk ad erőt, hogy át tudjuk ezt is vészelni.

mondta Rikárdó apja. (A férfi első nyilvános megszólalásáról itt írtunk.) Arról, hogy Novák Előd miért cigányozhat nyilvánosan büntetlenül, itt kérdeztünk szakembereket.

Rovatok