Index Vakbarát Hírportál

Fotók készültek az 54 éve lezuhant chilei repülő roncsairól

2015. február 10., kedd 09:24

Egy 54 évvel ezelőtt az Andokban eltűnt repülőgép roncsait találták meg néhány napja chilei hegymászók, írta az MTI. A 24 ember − köztük egy chilei profi labdarúgócsapat néhány tagjának − életét követelő szerencsétlenséget a dél-amerikai ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyeként tartották számon. Azóta fotók is készültek a roncsokról. A képre kattintva galéria nyílik.

A mászócsapat a fővárostól, Santiagótól mintegy 360 kilométerre délre, nagyjából 3200 méter magasan bukkant rá a roncsokra néhány napja. Az expedíció egyik tagja, Leonardo Albornoz vasárnap a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a fosztogatás megelőzése érdekében nem hozzák nyilvánosságra a gép pontos helyét.

A Douglas DC-3-as utasszállító repülőgép 1961. április 3-i eltűnése − fedélzetén a chilei élvonalbeli Green Cross labdarúgócsapat nyolc tagjával −, a dél-amerikai ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyének számított, és annak idején megrendítette a sportvilágot.

A klub az ország déli részén fekvő Osornóból repült vissza Santiagóba. A csapatot és a személyzetet két gépre osztották szét. A repülők egyike elérte a fővárost, a másiknak nyoma veszett. A mentőalakulatok heteken át keresték a gépet, sikertelenül. Az eltűnt játékosok emlékére rendezett szimbolikus temetések hatalmas tömegeket vonzottak Chilében.

„Lélegzetelállító pillanat volt, és mindannyiunkon számtalan érzelem futott át. Érezni lehetett a helyet átható energiát és fájdalmat" – idézte fel a roncsok megtalálásnak pillanatát Albornoz. A hegymászók szerint a repülőgéptörzs jó része ásás nélkül is látható volt. A roncsok mellett hulladékokat és csontokat találtak.

Rovatok