Index Vakbarát Hírportál

Obama felhatalmazást kér az IS elleni harchoz

2015. február 11., szerda 16:51

Barack Obama amerikai elnök arra kérte a kongresszust, hogy hivatalosan is adjon felhatalmazást az Iszlám Állam elleni harcra, és a törvényhozóknak küldött levelében többek között azzal érvelt, hogy a csoport veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra is, ha nem lépnek fel ellene.

Már augusztus óta hajtanak végre légi csapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, szeptember óta pedig Szíriában is, de Obama ezeket még a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogadott terrorellenes törvényekre hivatkozva engedélyezte. Emiatt azonban sokan azzal vádolták az elnököt, hogy túllépte a hatáskörét, ezért Obama a demokraták teljes vereségével záruló, novemberi félidős választások után jelezte, hogy hivatalosan is felhatalmazást kér majd a kongresszustól, írja a Reuters.

Obama szerdán újabb, három évre szóló felhatalmazást kért a kongresszustól, de biztosítva, hogy szárazföldi csapatokat csak korlátozottan lehessen bevetni. A javaslat értelmében különleges erőket és tanácsadókat is küldhetnének, de nem lehetne huzamosabb időre szárazföldi egységeket is bevetni. Földrajzi korlátokat ugyanakkor nem támasztanának a szervezet elleni harc elé.

A javaslat komoly vitákra számíthat. Egyes demokrata törvényhozók azért aggódnak, hogy ne olyan felhatalmazást szavazzanak meg, amit aztán felhasználhatna valahogy a következő elnök is egy szárazföldi invázióhoz a Közel-Keleten. A republikánusok viszont nem akarnak korlátozásokat, sőt, néhányan még akár Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni akciókat is elképzelhetőnek tartanának. A javaslatról gyorsított eljárásban szavaz majd a kongresszus, várhatóan már márciusban.

Rovatok