Index Vakbarát Hírportál

Porosenko akár Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetne be

2015. február 11., szerda 14:42 | aznap frissítve

A kijevi vezetés készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben, jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök a kormány kibővített ülésén, amelyre a megyei állami adminisztrációk vezetőit is meghívták. A hadiállapot idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye esetén kihirdetett állapot, ami komoly korlátozásokkal járhat. Porosenko megismételte, hogy Ukrajna békét akar.

Mint mondta, Ukrajna és az Európai Unió egységes álláspontot képvisel majd a délután kezdődő minszki csúcstalálkozón. Szerinte ennek kulcsfontosságú eleme a feltétel nélküli kelet-ukrajnai tűzszünet követelése, írja az MTI. Ismételten leszögezte, hogy a decentralizációnak, azaz a régiók önigazgatási joga kiterjesztésének, amin a kijevi vezetés dolgozik, semmi köze a föderalizációhoz, mert Ukrajna egységes marad.

Megpróbálják elkerülni a totális háborút

Szerdán megint nekifutnak egy tűzszüneti megállapodásnak, de legalábbis egy közös állásfoglalásnak Minszkben Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői, miközben a csúcstalálkozót is heves harcok előzték meg Kelet-Ukrajnában az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok között. A szeptemberi minszki megállapodást hiába írták alá, lényegében nem lépett életbe, és most sem mindenkinek érdeke egy kiegyezés.

A korábbinál sokkal nagyobb demilitarizált zóna, a harcok befagyasztása jöhet, de kemény egyezkedés várható. Az Ukrajnának fegyveres támogatást belengető Washington és a szakadárok mögé beálló Moszkva a háború kiterjedésének veszélyével játszik, és korántsem biztos, hogy az utolsó pillanatban be tudják húzni a féket. Bővebben>>>

Négykor kezdenek

Az Interfax Ukraine hírügynökség jelentette, hogy a találkozót helyi idő szerint délután körülbelül 5 órakor (közép-európai idő szerint 16 óra) tartják meg Minszkben.

Az úgynevezett kontaktcsoportnak a találkozót előkészítő ülésén nem tudtak megállapodni Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy reménybeli tűzszünet feltételeiről, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról és a fogolycseréről sem, mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Folytatódtak a harcok

A donyecki szakadárok hírügynöksége közölte, hogy reggel aknák csapódtak be a Donyeck központjában lévő autóbusz-pályaudvaron. Az aknatámadásnak legalább négy civil halottja és öt sebesültje van. Találat ért két autóbuszt is, az ukrán média által közzétette képekből ítélve a járművek teljesen összeroncsolódtak és kiégtek. A Reuters arról írt, hogy Debalceve város közelében a szakadárok támadásában az ukrán hadsereg 19 katonája meghalt, 78 pedig megsebesült szerda reggel.

Rovatok