Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állt az igazi Amerikai mesterlövész gyilkosa

2015. február 12., csütörtök 06:46 | aznap frissítve

Megkezdődött szerdán a texasi Stephenville-ben annak a volt tengerészgyalogosnak a pere, akit azzal vádolnak, hogy agyonlőtte Chris Kyle-t, akinek életéről Clint Eastwood 6 Oscar-díjra jelölt filmet forgatott Amerikai mesterlövész címmel, írja az MTI.

A vád szerint a 27 éves Eddie Ray Routh 2013 februárjában egy lőtéren gyilkolta meg a 38 éves Kyle-t és annak barátját, a 35 éves Chad Littlefieldet, mintegy 110 kilométerre Fort Worthtől.

Routh ügyvédje nyitóbeszédében nem tagadta a gyilkosság tényét. Azt mondta, poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő ügyfelénél akkor "paranoid pszichotikus epizód lépett fel", ezért mint elmeháborodottat nem lehet elítélni. Állításának alátámasztására azzal érvelt, hogy maga Kyle nem sokkal a halála előtt, a lőtér felé tartva azt üzente sms-ben a kisteherautóban mellette ülő Littlefieldnek, hogy a velük együtt utazó későbbi gyilkosuk bolond.

A vád ezzel szemben azt kívánja bizonyítani, hogy Routh tudatában volt annak, mit cselekszik, és tudatosan ölt. A per várhatóan két hétig tart. Routh számára 3 millió dolláros óvadékot állapítottak meg.

Kyle özvegye, Taya arról beszélt, hogy a tragédia napján megérezte a bajt, amikor a lőtéren lévő férjével néhány szót váltott telefonon. A lövész kurtán beszélt, vélhetően azért, hogy felindultságát leplezze, és az aggódó feleség sms-ére már nem válaszolt.

Chris Kyle az amerikai hadsereg minden idők leghatékonyabb mesterlövésze volt. Bizonyítottan 160 ellenséget ölt meg. 2009-ben leszerelt, majd önként segített veterántársainak abban, hogy leküzdjék a háború okozta mentális problémákat.

Az önéletrajzából Bradley Cooper főszereplésével készült film. Az Amerikai mesterlövész üzenetéről vita bontakozott ki az amerikai közéletben. A konzervatívok jó része szerint az alkotás az amerikai katona legjobb tulajdonságait domborította ki, liberális oldalon viszont nem ment ritkaságszámba az a vélemény, hogy Kyle örömét lelte az általa vadaknak tekintett és dehumanizált irakiak gyilkolásában.

Clint Eastwood, aki köztudottan republikánus érzelmű, de az iraki háborút kifejezetten ellenezte, az afganisztáni beavatkozással kapcsolatban pedig szkeptikus volt, úgy nyilatkozott, hogy filmje apolitikus alkotás. Cooper ezzel összhangban arról beszélt, hogy szerepét "jellemtanulmányként" fogta fel.

Rovatok