Index Vakbarát Hírportál

Templomot emeltek a miniszterelnöknek, akit ez nagyon elszomorított

2015. február 12., csütörtök 18:55

Templomot emeltek legelszántabb hívei az indiai miniszterelnöknek, az ötlet azonban nem nyerte el az amúgy hiúnak tartott Narendra Modi tetszését, írja az MTI. A kormányfő azt közölte, hogy visszataszítónak találja az ötletet, amely „sokkoló és ellentétes az indiai hagyományokkal”, és hogy az építmény „nagyon elszomorította”, és kérte, hogy azt ne avassák fel.

A miniszterelnök egy impozáns mellszobrát aranyozott baldachin alatt magába foglaló szentélyt Rádzskot városában emelték leglelkesebb rajongói, Gudzsarát államban, amelynek kormányzója volt szövetségi miniszterelnökké választása előtt.

A politikus hívei több ezer dollárnak megfelelő összeget költöttek a szentélyre, amely két év alatt épült fel. A miniszterelnököt ábrázoló bálvány elkészítése még tovább, három-négy évig tartott, mivel a kezdeményezők több művészt is kipróbáltak, míg megtalálták a Modi élethű másának megalkotására alkalmas személyt.

A miniszterelnök kérésére tekintettel egyelőre lefújták a Modi-templom vasárnapra tervezett felavatását, bár a legelkötelezettebb hívek ragaszkodnak ötletükhöz. „Szeretjük Modit és imádattal tiszteljük őt, mert ő a legnagyszerűbb vezetőnk, aki valaha is létezett” – mondta Pares Raval, a templomnak otthont adó ingatlant rendelkezésre bocsátó étolajkereskedő.

A jobboldali-nacionalista Narendra Modi tavaly májusban került hatalomra Indiában olyan arányú választási győzelemmel, amilyenre három évtizede nem volt példa. Noha most elutasította, hogy istenségként bálványozzák egy templomban, az indiai kormányfőt már többször megvádolták azzal, hogy önimádó és megalomán. Különösen nagy feltűnést keltett, hogy januárban, Barack Obama amerikai elnök látogatása alkalmával olyan ruhát viselt, amelyre a saját nevét hímeztette rá.

Indiában nem gyakori, de nem is ismeretlen, hogy élő személyeknek, köztük politikusoknak emelnek templomot. Többek között istenség rangjára emelték hívei Sonia Gandhit, az ellenzéki Kongresszus Párt vezetőjét, Ándhra Prades-i templomában álló szobra egyik kezében egy facsemetét, a másikban egy gyümölcsöstálat tart. Főleg Dél-Indiában fordul elő, hogy színésznőknek is templomot emelnek.

Rovatok