Index Vakbarát Hírportál

Orbán elégedett az ukrajnai magyarok helyzetével

2015. február 13., péntek 21:53 | aznap frissítve

Az ukrajnai gázszállítás diverzifikációjáról tárgyalt Orbán Viktor Kijevben. A magyar kormányfő egy nappal azután utazott az ukrán elnökhöz, hogy Petro Porosenko fontos, de egyelőre ingatag lábakon álló tűzszüneti egyezményt hozott alá Kelet-Ukrajnára vonatkozóan Angela Merkellel, Francois Hollande-dal és Vlagyimir Putyinnal – akit Orbán kedden Budapesten fogad.

Az UNN.com.ua beszámolója szerint a magyar kormányfővel Porosenko az Oroszországból érkező földgáz alternatív útvonalai mellett – Magyarországon kívül Lengyelországon és Szlovákián át jut Ukrajna döntően orosz eredetű, de a német RWE által felvásárolt földgázhoz –, a kárpátaljai magyarság helyzetéről egyeztettek.

A találkozón jelen volt Brenzovics László is. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint az ukrajnai magyarság nem érzi, hogy nemzeti alapon el akarná őt nyomni az ukrán többség. Brenzovics kijelentette, hogy a kárpátaljai magyarok támogatják Porosenko kelet-ukrajnai béketörekvéseit.

A tudósítás szerint Orbán elégedett volt a kárpátaljai magyarok at érintő jogok érvényesülésének szintjével. Ezután megvitatta az ukrán elnökkel, hogy miként lehetne tovább javítani a magyar kisebbség szociális és kulturális helyzetén.

Porosenko összehívná az Európai Tanácsot

A tárgyaláson az MTI szerint Porosenko elmondta, Kijev kérni fogja az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását, ha vasárnapra virradóan nem lépteti életbe mindkét szemben álló fél a tűszünetet Kelet-Ukrajnában. Indoklásul azt hozta az ukrán elnök, hogy Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár nemcsak országukat képviselték a csütörtökön véget ért minszki csúcstalálkozón, hanem az Európai Uniótól is felhatalmazást kaptak a tárgyalásra.

Hozzátette, hogy az ülés összehívásában Magyarország támogatására is számít. 

Szijjártó: figyeljük a besorozásokat

A külügyminiszter, Szijjártó Péter az M1 Az este című műsorának telefonon elmondta: 

Rovatok