Index Vakbarát Hírportál

Terror a Mohamed-karikatúrák országában

2015. február 15., vasárnap 08:56 | aznap frissítve

Két terrortámadás és egy tűzpárbaj - vasárnap reggelig egyelőre itt tartanak a koppenhágai események. A januári, a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett támadással kezdődő terrorakciókhoz igen hasonló forgatókönyv szerint Koppenhágában is először egy karikaturista ellen, majd egy zsinagógánál gyilkoltak. Ezt követően vasárnap hajnalban a Norrebro pályaudvar mellett a rendőrök lelőttek egy fegyverrel rájuk támadó férfit. Dánia a Mohamed-karikatúrák hazája, a Jylland-Posten napilap először 2005. szeptember 30-án közölt tizenkét szatirikus rajzot Mohamed arcai címmel. Az azóta eltelt tíz év alatt a titkosszolgálatok és a rendőrség rengeteg támadást hiúsított meg.

Fontosabb részletek:

Csendes és kihalt volt Koppenhága vasárnap reggel, aki autóba ült, számíthatott rá, hogy a dán rendőrség által felállított ellenőrzőpontokon megállítják és átvizsgálják a kocsiját. A főváros bizonyos részeit kordonokkal lezárták. A rendőrök egy fegyveres férfit a kora reggeli órákban egy tűzpárbaj során agyonlőttek a Norrebro pályaudvar mellett. Azt gyanítják, ő lehetett az elkövetője a szombati délutáni, egy karikaturista részvételével zajló rendezvény elleni, és az éjszakai, egy zsinagógánál történt támadásnak. 

Jelenleg úgy tűnik, egy elkövető lehetett és hajthatta végre mindkét támadást. Mindkét terrorakciónak egy-egy civil áldozata van.

A dán miniszterelnök, Helle Thorning-Schmidt hidegvérű terrortámadásnak, politikai merényletnek nevezte a történteket. David Cameron brit kormányfő is elítélte a történteket és Twitterén arról írt, hogy „a szólásszabadságot mindig meg kell védeni". 

Cikkünk folyamatosan frissül, az események időrendben visszafelé olvashatóak.

Tűzpárbaj a pályaudvarnál, vasárnap hajnal

A két terrortámadást követően a rendőrség az elkövetők után nyomozva megfigyelés alá vett egy épületet a Norrebro pályaudvar közelében. A TV2 dán csatorna egyik munkatársa a CNN-nek elmondta, a tűzpárbajra nem a pályaudvaron, hanem annak közelében, egy lakóépületnél került sor.

Az elkövetők után kutatva valószínűleg a dán nyomozók látókörébe kerülhetett egy gyanús személy, akit azonban nem találtak otthon, ezért pár rendőr ott maradt, hátha felbukkan. A TV2 újságírójának elmondása szerint pár óra múlva ez meg is történt: egy férfi érkezett az épülethet, a rendőrök rákiáltottak, mire az válaszul rögtön fegyvert rántott és tüzelni kezdett.

A lövöldözést a rendőrök sértetlenül megúszták, a fegyveres férfit agyonlőtték.

Lövöldözés a zsinagógánál, szombat éjfél után

Koppenhága belvárosánál, egy zsinagógánál kezdett el lövöldözni egy fegyveres vasárnap kora hajnalban, nem sokkal éjfél után. Két rendőrt megsebesített, egy civilt pedig fejbe lőtt - ő később belehalt sérüléseibe. A támadó ezt követően gyalog menekült el a helyszínről. A Haaretz a helyi zsidó közösség tájékoztatására hivatkozva arról ír, az áldozat egy fiatal zsidó férfi volt, aki egy bar micvó alatt a zsinagóga előtt őrizte az épületet, miközben odabent az ünnepség folyt, körülbelül 80 résztvevővel.

A terrorakció után egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben. 

>>>> Részletesen a zsinagógánál történt támadásról

Támadás a karikaturista ellen, szombat délután

Szombaton Lars Vilks svéd karikaturista szervezésében egy nyilvános rendezvényen az istenkáromlásról és a szólásszabadságról vitáztak a résztvevők, köztük a francia nagykövet, amikor rájuk támadtak. A vita helyszíne egy kávézó volt: az ismeretlen támadók egyesek szerint 40, mások szerint 200 lövést adtak le kívülről, a rendőrség 30 gólyó ütötte lyukat számolt össze.

A támadásban hárman megsebesültek, egy 40, más források szerint 55 éves dán férfi pedig meghalt. Beszámolók szerint arab kiáltásokat lehetett hallani a támadás közben, a rendőrség eleinte két támadóról beszélt, majd később egy férfi személyleírását adták közre. A keresett személy 25-30 éves, 185 centis, atletikus testfelépítésű, fekete hajú, arab kinézetű, viszonylag világos bőrű. A terrorakció közben sötétkék síkabátot és nadrágot, illetve kesztyűt viselt. Az arcát egy sárga, narancssárga és piros gerilla sállal takarta el.

Beszámolók szerint egyértelműen a svéd Lars Vilks volt az akció fő célpontja. Vilks még 2007-ben egy karikatúra-sorozatán Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta, a képeket több svéd lap is közölte. Ezt követően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vérdíjat tűzött ki a művész fejére, halálos fenyegetéseket kapott, egyszer pedig egy testvérpár megpróbálta rágyújtani a házát.

>>>> Részletesen a szombati támadásról

2005 óta fenyegetik Dániát

Dániát nyugodtan lehet a Mohamed-karikatúrák úttörőjének nevezni, 2005 szeptemberében, majd' egy évtizede közölte a Jyllands-Posten dán lap a "Mohamed arcai" elnevezésű sorozatot. A karikatúrák azonban nem azonnal váltották ki az arab világ haragját, csupán négy hónappal később figyeltek fel rájuk, amikor a norvég Magazinet folyóirat újraközölte azokat. 

Ekkor, 2006 január végén több iszlám országban zavargásokba, erőszakos cselekményekbe forduló tiltakozások kezdődtek, melyek során több mint 150 ember meghalt. Még abban az évben egy terrortámadást is terveztek a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen, amit a hatóságok sikeresen megakadályoztak. Norvégiában elfogtak egy iraki kurd férfit, aki dán iszlámistákkal együttműködve tervezett egy merényletet. 

A rendőrség és a titkosszolgálatok később is több akciót meg tudtak akadályozni. 2010 szeptemberében egy csecsen bokszoló akart például levélbombát küldeni a Jyllands-Postenbe, de végül a szerkezet a lakásán robbant fel és maga is megsebesült.

A dán Mohamed-karikatúrák egyik alkotójának, Kurt Westergaardnak az élete is veszélybe került többször. Már 2006-ban is két embert letartóztattak, akik a meggyilkolását tervezték, majd 2007 októberében egy titkos házkutatás során egy 26 éves, Dániában élő tunéziai férfi lakásán fegyvereket találtak, illetve egy olyan jegyzetet, melyből kiderült, hogy megfigyelés alatt tartják Westergaard otthonát. Őt és 36 éves társát 2008 februárjában őrizetbe vették.

Westergaardot 2010 januárjában a nyugat-dániai Aarhusban található házában akarta meggyilkolni egy szomáliai férfi, aki az al-Shababbal és az al-Kaida kelet-afrikai szárnyával tartotta a kapcsolatot.

Rovatok