Index Vakbarát Hírportál

103 évesen csak Strasbourgban bízhat

2015. február 16., hétfő 13:11

A szlovák állampolgárságától megfosztott 103 éves Tamás Ilonka a strasbourig Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, miután Szlovákiában az Alkotmánybíróságon sem érte el célját.

Az asszony jogorvoslat megvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén fordult a strasbourgi bírósághoz – közölte az MTI-vel Lomnici Zoltán. A felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke.

Családi jogfosztás

Tamás Ilonka még 2011-ben szerzett magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás révén. Így tett lánya is. Tamás Anikó 67 évesen, 2012-ben szívinfarktust kapott, miután a szlovák hatóságok személyes okmányainak leadása céljából beidézték a rendőrségre. Az asszony kórházba került, ahol lábadozásakor közölték: az Általános Egészségbiztosító nem téríti meg kórházi kezelésének költségeit, hiszen szlovák állampolgárságát elvesztette. Ezt hosszas közbenjárás után sikerült elkerülni. Tamás Anikó azonban néhány hónappal később életét vesztette.

Ilonka még lehet szlovák állampolgár

A kettős állampolgárságot kizáró, és az állampolgárság elvételét is lehetővé tévő szigorú törvény azonban enyhült, bár sokak helyzete ezzel nem oldódik meg.

Februártól egy miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy visszaadja az állampolgárságot azoknak, akik a Fico-féle állampolgársági törvény miatt vesztették el – írta a Hirado.hu. Ehhez bejelentett szlovákiai lakcímmel kell rendelkezniük az érintetteknek. A visszaadás azonban nem automatikus, hanem egyéni elbíráláson múlik.

A lehetőség azután merült fel, hogy több ismert szlovák híresség is a tiltó törvény hatálya alá került. Antol Gavel kosárlabdázó a német állampolgárság megszerzésével, Barbora Bobulová színésznő olasz állampolgárság megszerzésével vesztette el a szlovák állampolgárságot.

A kiskapu azonban valóban kicsi, a legtöbb felvidéki magyarra nem vonatkozik: a rendelet ugyanis kimondja, hogy azok a kettős állampolgárok kaphatják vissza szlovák állampolgárságukat, akik a másik állampolgárság igénylésekor az adott országban állandó lakcímmel rendelkeznek.

Rovatok