Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomi gépek támadják a líbiai IS-t

2015. február 16., hétfő 07:37 | aznap frissítve

Egyiptomi harci gépek támadták hétfőn Líbiában az Iszlám Állam (IS) dzsihadista terrorszervezetet megtorlásul azért, mert az lefejezte 21 egyiptomi keresztény túszát, írja az MTI.

A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök már egy vasárnapi beszédében kilátásba helyezte a megtorlást a lefejezések miatt. Az elnök néhány órával az után fordult a nyilvánossághoz, hogy a dzsihadista szervezethez tartozó líbiai terroristák videofelvételt tettek közzé a 21 kopt keresztény túsz kivégzéséről.

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.

Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában. Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.

Szíriában 35 IS-katonát öltek meg

Mindeközben a török–szír határon fekvő Kobani városában szíriai kurd harcosok
35 IS-harcost öltek meg három összecsapásban, jelentette a France24. További 22 dzsihádista halt meg a harcokban Aleppo és Rakka tartományok határán (Rakka az IS kvázi fővárosa).

Rovatok