Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormányfő finoman figyelmeztette Orbánt

2015. február 19., csütörtök 14:16 | aznap frissítve

Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, , ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú

- közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén, idézi az MTI.

Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi csoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra. Mint mondta, a rendszerváltás során a két országnak joga volt önnállóan dönteni sorsáról, és ugyanolyan jog illeti most meg Ukrajnát.

Kopacz szerint a két nemzet „külső segítségnek köszönhetően” nyerte el a függetlenségét a rendszerváltás idején, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak „becsületbeli kötelessége van” a most függetlenségükért harcoló nemzetekkel szemben.

Ewa Kopacz Orbánnak címzett finom figyelmeztetése arra a lengyel-magyar konfliktusra utal, hogy miközben Lengyelország régóta és százszázalékosan kiáll Ukrajna egysége mellett és az orosz aggresszió ellen, a magyar kormány felvetette a kárpátaljai magyarok autonómiájának ötletét, de nem nézik jó szemmel Magyarország közeledését Oroszországhoz sem.

Németh Zsolt fideszes külügyi bizottsági elnök a napokban erről úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a magyar fél feladata most annak tisztázása lesz, hogy az Oroszországgal megerősített gazdasági együttműködés nem jelenti azt, hogy kihátrálunk Ukrajna európai integrációjának támogatásából. 

Orbán a lengyel kormányfővel tartott sajtótájékoztatón Ukrajnával kapcsolatban közölte, hogy üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást, Magyarország ezt "a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra".

Mint mondta, Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett,

Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben.

Orbán szerint ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk.

Mint ismert, a kormányfő az elmúlt hetekben igencsak aktív külpolitikát folytat, Merkel látogatása után múlt pénteken Ukrajnában járt, hétfőn Szerbiában, kedden Putyint fogadta, ma pedig Varsóban tárgyal.

Rovatok