Index Vakbarát Hírportál

Hollande leleplezte a francia atomarzenált

2015. február 19., csütörtök 21:08

François Hollande francia államfő a dél-franciaországi Istres légibázison beszélt a francia védelmi doktrínáról, és az átláthatóság nevében először ismertette részletesen a francia nukleáris arzenált, ami csupán háromszáznál kevesebb atomrobbanófejből áll.

Franciaországnak tehát van:

Hollande azt mondta, azt szeretné, ha mindenki előállna hozzá hasonlóan a saját nukleáris arzenáljával.

A háromszáznál kevesebb fegyvert Nicolas Sarkozy is megerősítette 2008. márciusában. Korábban a konkrét adatok szigorú titoknak számítottak, de egy amerikai tudományos csoport 348-ra becsülte a francia atomtöltetek számát.

Hollande emlékeztetett arra, hogy Franciaország célja a nukleáris fegyverek előállításához szükséges hasadóanyagok gyártásának végleges leállítása, az erről szóló tárgyalások azonban az érintett államok egyetértésének hiányában eddig nem kezdődhettek meg. Hollande szerint a következő hetekben egy ambiciózus, realista és ellenőrizhető szerződéstervezettel állnak majd elő.

A francia elnök jelezte, hogy hazája kitart a nukleáris elrettentés doktrínája mellett, mert a nemzetközi helyzet semmilyen gyengeséget nem tesz lehetővé.

Elbukott a bizalmatlansági indítvány

Közben elvetette a francia nemzetgyűlés a szocialista kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt. A jobboldali ellenzék azért nyújtotta be a javaslatot, mert Manuel Valls miniszterelnök két nappal ezelőtt nem engedte parlamenti szavazásra, hanem rendeletben hirdetette ki a gazdaság fellendítésére összeállított reformcsomagot, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése, írja az MTI.

Erre a kormányfő szerint azért volt szükség, mert a kormányzó Szocialista Párt balszárnyának tiltakozása miatt nem volt garantált a többség a tervezet elfogadásához a nemzetgyűlésben. A liberalizációt ellenző mintegy harminc kormánypárti képviselő ugyanakkor a kormány megbuktatását célzó indítványt nem támogatta. Annak elfogadáshoz legalább 289 szavazatra lett volna szükség, de csak 234-en, a jobboldali, a centrista, a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali képviselők szavaztak igennel.

Rovatok