Index Vakbarát Hírportál

80 ukrán katona eltűnt Debalcevónál

2015. február 19., csütörtök 10:11

Több mint nyolcvan katonájának nyoma veszett Debalcevónál az ukrán hadseregnek, kilencvenen a szakadárok fogságába kerültek – közölte az Uniannal csütörtökön az ukrán vezérkar.

Minderre azután került sor, hogy a városból erőinek 90 százalékát kivonta az ukrán hadsereg. A kivonulás hírét kijevi hivatalos források is elismerték. A visszavonulás csak jóindulattal lehet a minszki tűzszüneti megállapodás teljesítésére fogni, valójában az ukrán erők kudarcának beismerése az oroszbarát szeparatistákkal szemben.

„Az erők szervezett áthelyezése jelzi, hogy a várost nem kerítették be (a szeparatisták), az egységek új, kedvezőbb pozíciókat vesznek fel az állam védelmére” – magyarázta a bizonyítványt csütörtökön diplomatikus katonanyelven Anatolij Sztelmah. Az ukrán terrorelhárító hadművelet szóvivője megerősítette az ukrán elnök nyilatkozatát, amely szerint 2475 ukrán katona vonult ki a Donyeckhez közeli, vasúti csomópontként is fontos településről. Petro Porosenko szerint az akció közben 13 katonát veszítettek el a szakadárok támadásai miatt. 157 katona megsebesült.

A kivonulásra másfél nappal azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin Budapesten is ezt javasolta az ukrán erőknek. Az orosz elnök ezzel a donyecki szakadárok követelését ismételte meg.

A terület a minszki tűzszüneti megállapodás legérzékenyebb pontja, itt érvényesült a legkevésbé a fegyvernyugvás. A szakadárok január vége óta vették tűz alá a területet – Donyeck szerint körbe is véve, Kijev szerint csak három oldalról megközelítve –, és már a múlt heti minszki tárgyalások alatt is maguknak követelték a város ellenőrzését.

A Debalcevénél harmadik hete intenzíven zajló harcok kirobbanásáért az amerika külügyminiszter, John Kerry egyértelműen Moszkvát okolta. Az orosz fél azonban – mint korábban is – visszautasította, hogy bármi módon támogatná a szakadárokat, noha ennek számos közvetett bizonyítéka van.

Kijev már leginkább együttesen, „orosz és terrorista” erőknek nevezi az ukrán hadsereggel szemben harcoló felet, amely ukrán források szerint is elfoglalta Debalcevót és Artemivszk felé halad. Ukrán hírek szerint a szakadárok a Donyeck melletti Peszkiben és több más településnél is aknavetőkkel lőtték az ukrán állásokat.

Az ukránok szerint Ilovajszkhoz csütörtökön újabb orosz katonai szállítmány érkezett, amelynek kipakolása is megkezdődött.

Jöjjenek a kéksisakosok

Az ukrán házelnök csütörtökön, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) hosszan tartó tanácskozás után bejelentette, hogy az ENSZ-hez és az EU-hoz fordul, hogy mielőbb nemeztközi békefenntartók jelenjenek meg Kelet-Ukrajnában.

Moszkva ezt nem támogatja, Minszkben Vlagyimir Putyin Petro Porosenkóval, Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel folytatott tárgyalásán csak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek kiküldéséhez járult hozzá – a szervezet most is képviselteti magát a térségben –, hogy ellenőrizzék a tűzszüneti megállapodás teljesítését, beleértve a tüzérség kölcsönös visszavonását. Békefenntartók küldését ugyanakkor Moszkva nem támogatta.

„Bízunk benne, hogy a külügyminisztérium kérését a parlament is támogatni fogja” – közölte csütörtkön Olekszandr Turcsinov. Az ukrán házelnök szerint minderre azért van szükség, mert a szakadárok folyamatosan megsértik a tűzszünetet.

Az újratöltött Minszket újra kéne tölteni

Hiába tárgyalt a múlt héten Minszkben Merkel, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán elnök Putyinnal, hogy megmentsék a szeptemberben kötött minszki megállapodást, a jelenlegi helyzetben Berlin és Párizs szerint újra tárgyalni kéne a helyzet rendezéséről.

 A négy politikus telefonon tárgyaltak egymással, és ennek eredményét jelentette be Párizsban a francia elnöki hivatal. A közlemény szerint a négy ország vezetői elítélték a tűzszünet megsértését és egyetértenek abban, hogy a Minszkben elfogadott intézkedéseket "szigorúan és a maguk teljességében" foganatosítani kell, valamint "megvizsgálták a debalcevei események következményeit" – írta az MTI.

A közlemény szerint "az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek találkoznia kell a helyszínen a felekkel" és érvényt kell szerezniük a minszki megállapodásnak.

Francia diplomáciai források jelezték: elképzelhető, hogy a tárcavezetők találkozni is fognak a következő napokban, feltehetően Párizsban, azért, hogy a minszki megállapodás "megsértései ne vezessenek annak megszűnéséhez". A párizsi forrás szerint "kritikus hetek következnek".

Rovatok