Index Vakbarát Hírportál

Orbán udvarias akart lenni, de nem jött össze

2015. február 19., csütörtök 20:15 | aznap frissítve

Úgy tűnik, a környező országok döbbenetét kiváltó budapesti Putyin-látogatás után Orbán Viktor csütörtökön hiába utazott tűzoltás céljából Varsóba, ráadásul a hűvösen viselkedő Ewa Kopacz miniszterelnökkel tartott találkozója elejébe baki csúszott a Polskie Radio videója szerint.

Valamit elfelejtett Orbán Viktor Varsóban

A Kopaczot meglátva eszmélő Orbán a mögötte érkezőktől gyorsan megkapta a hiányzó virágcsokrot, amit aztán átadott a lengyel miniszterelnöknek, akit aztán kézcsókkal köszöntött.

Kopacz azt mondta, „őszinte és nehéz" beszélgetést folytattak. Jaroslaw Kaczynski, akinek hívei a Békemeneteken mindig ezerszámra támogatták a Fideszt, a pártja honlapján megjelent nyilatkozat szerint rácsapta az ajtót a csütörtökön Varsóba látogató Orbán Viktorra, aki Kaczynski szóvivője szerint „szétveri az európai szolidaritást". Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményében ugyanakkor este azt írta, sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor nem tervezett és nem is kezdeményezett csütörtökre találkozót Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel Varsóban.

Hiába próbált már a kezdetektől nagyon jó kapcsolatot ápolni a lengyelekkel a Fidesz-kormány, sőt új szövetségi rendszert építeni rájuk, az idillbe az orosz-ukrán konfliktus és az energetika belepiszkított. Sőt, valójában a látványos gesztusok felszíne alatt sosem volt igazi harmónia. Bővebben>>>

Orbán később a lengyel gazdasági kamara rendezvényén varsói programjáról szólva úgy fogalmazott, erős és izgalmas tárgyalása volt a lengyel miniszterelnökkel, akivel végül közösen megerősítették a lengyel-magyar barátságot. „Magyarország mindig számíthatott Lengyelországra, és ezért mi mindig is hálásak voltunk, és hálásak is maradunk" – mondta.

Magyarországot úgy jellemezte mint egy politikai fekete bárányt és mint gazdasági sikertörténet.  Orbán arról is beszélt, hogy „az a projekt, amit EU-nak nevezünk, az momentán elakadt", mert a monetáris uniót nem követte költségvetési unió, az Európai Központi Bank szerepével kapcsolatban széttartanak a vélemények, és a globális versenyben a kontinens vesztésre áll.

Marek Kloczko, a lengyel gazdasági kamara elnökhelyettese az Arany Ernyő nevű kitüntetés átadása előtt indoklásul azt mondta, amikor az Orbán-kormány 2010-ben hatalomra került, Magyarország katasztrofális gazdasági helyzetben volt, az Orbán Viktor vezette kabinet e mélypontról hozta fel az országot, írja az MTI.

Az Arany Ernyő díjat a Lengyel Gazdasági Kamara osztja ki politikusoknak, üzletembereknek és újságíróknak. Korábban a lengyel Bokros Lajos, Leszek Balcerowicz volt jegybankelnök és miniszterelnök-helyettes és Lech Wałęsa korábbi elnök is kapott Arany Ernyő-díjat, mert hozzájárultak Lengyelország „szabadpiaci átalakulásához".

Rovatok