Index Vakbarát Hírportál

A Charlie Hebdo támadója SMS-t t írt a lövöldözés előtt a kóserbolti túszejtőnek

2015. február 19., csütörtök 21:03 | aznap frissítve

A januári párizsi terrortámadások előtt egy órával üzenetet váltott egymással a Charlie Hebdo szerkesztőségében lövöldöző Kouachi-testvérpár egyik tagja és a kóserboltban később túszokat ejtő Amedy Coulibaly, írja a Le Monde egy kiszivárgott rendőrségi jelentés alapján.  

A lap szerint Cherif Kouachi január 7-én 10:19-kor Párizs széléről küldött egy SMS-t Coulibalynak az általa használt tizenhárom telefon közül az egyikről. Kevesebb mint egy óra múlva a Kouachi-fivérek felmentek a Charlie Hebdo szerkesztőségébe és 12 embert lőttek le.    

Coulibaly is olyan telefont használt, amit csak erre az alkalomra vásárolt. Azon a telefonon mindössze 6 üzenet volt, írja a Le Monde a rendőrségi forrásai alapján.

Az üzenet tartalma nem ismert, de önmagában az SMS-küldés ténye is azt bizonyítja, hogy a támadásokat előre egyeztetett módon hajtották végre.  

A telefonok elemzéséből az is kiderült, hogy  Coulibaly és Cherif Kouachi feltehetően január 7-én hajnali egy óra előtt találkoztak is. A Le Monde szerint a támadásokat egy nappal korábban akarták végrehajtani, de Cherif Kouachi olyan súlyos hasmenéssel küszködött, hogy lényegében az egész napot a vécén töltötte. A terrorista másnapra lett jobban, de még a támadás idején is sok gyógyszer volt a szervezetében.  

A január 7-9. közötti franciaországi merényletekben összesen tizenheten vesztették életüket. A Kouachi-fivérek a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásban 12 embert, köztük két rendőrt öltek meg. Coulibaly Montrouge-ban lőtt le egy rendőrnőt, majd a párizsi kóserboltban több mint húsz embert ejtett túszul, akik közül négyet megölt. 

Rovatok