Index Vakbarát Hírportál

Elmenekült a lemondatott jemeni elnök

2015. február 21., szombat 13:06

Elengedték a lemondatott jemeni elnököt, Abdrabbuh Manszúr Hádit a síita húszi felkelők, akik január végén megtámadták az elnöki palotát, Hádi pedig házi őrizetbe kényszerült a rezidenciáján. A BBC szerint Hádi a déli Áden kikötővárosba menekült a fővárosból, Szanaából, de tanácsadói szerint onnan külföldre megy majd tovább gyógykezelésre.

A felkelők tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, a múlt hónapban lemondásra kényszerítették Hádit és kormányát, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Az elnöki tanácsadók tájékoztatása szerint Hádi azt követően szabadulhatott, hogy az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország, valamint a helyi politikai pártok nyomást gyakoroltak a húszikra.

Jemen kormányozhatósága és a válságból való kivezetése érdekében egy "átmeneti népi tanács" létrehozásában állapodtak meg a szemben álló felek, jelentette be pénteken Szanaában a köztük közvetítő Dzsamál Benomar, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja. Benomar közleményében hangsúlyozta, hogy nem végleges megállapodásról van ugyan szó, de az egyezség fontos áttörésnek tekinthető, amely kikövezi az utat egy átfogó megállapodás előtt, írja az MTI.

A Jemen északi részében autonómiára törekvő húszik újabb fegyveres támadása a fővárosban rávilágított az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító elnök gyengeségére, és végül az egész vezetés lemondásába torkollt. A bizonytalanság az elmúlt években rendre együtt járt a párizsi támadásokat is magára vállaló jemeni al-Kaida megerősödésével. A jemeni konfliktusról itt olvashat bővebben>>>

Rovatok