Index Vakbarát Hírportál

A Majdan ellen tüntettek Moszkvában

2015. február 21., szombat 11:23

Tömegfelvonulást tartanak az orosz kormányhoz közeli csoportok Moszkvában és az ország más részeiben a Viktor Janukovics volt ukrán elnök elleni „puccsra” emlékezve. Az orosz állami média „Nem felejtünk, nem bocsátunk meg!” szlogennel hirdette a felvonulást – írja a BBC.

5700 halott

Az ukrajnai Majdan téren zajló tüntetések Viktor Janukovics bukásához vezettek. Azóta Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, és nagy valószínűséggel támogatja a kelet-ukrajnai felkelőket. Az ukrán kormány, nyugati vezetők és a NATO szerint egyértelmű bizonyítékok igazolják, hogy az oroszok fegyverekkel és katonákkal támogatják a szakadárokat. Oroszország szerint a felkelők soraiban harcoló oroszok „önkéntesek”.

A harcok kezdete, azaz múlt április óta majdnem 5700-an haltak meg, 1,5 millióan kényszerültek elhagyni az otthonukat. Donyeck környékén szombat reggel is bombázás hallatszott, ami a majdnem egyhetes tűzszünet újabb megszegését jelzi.

Moszkvába vidékről is sokan érkeztek a felvonulásra, sokakat busszal hoztak a fővárosba. Legalább 10 ezer emberre számítottak a felvonuláson, a rendőrség hivatalos adata szerint 35 ezren vettek részt. Viktor Janukovics volt ukrán elnökkel az állami NTV interjút hozott le szombaton. Az exelnök arról is beszélt, hány álmatlan éjszakát szerzett neki a kialakult "törvénytelen helyzet".

A Majdan betegség, majd mi meggyógyítjuk!
A Majdan Oroszország ellenségeit szolgálja.

– olvasható többek között a tüntető csoportok transzparensein. A BBC riportere szerint több résztvevő Európát és Amerikát vádolta azzal, hogy kierőszakolták Janukovics leváltását.

NATO-terület a következő célpont?

Közben a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese a kelet-ukrajnai konfliktus fényében arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a katonai szövetséghez tartozó területeket szerezhet meg, és ezáltal végveszélyt jelenthet – írja az MTI.

Adrian Bradshaw az ukrán válsággal kapcsolatban azt mondta, Kelet-Ukrajnában orosz katonák állomásoznak, és ez veszélyes helyzetet idézett elő. „Oroszország azt hiheti, hogy hatalmas hadászati erőit, amelyeket rövid idő alatt mozgósítani tudott, a jövőben is használni tudja, nemcsak a megfélemlítésre és a kényszerítésre, hanem arra is, hogy a NATO-hoz tartozó területeket hódítson meg” – figyelmeztetett a főparancsnok-helyettes a londoni Royal United Services Institute kutatóintézetben mondott beszédében.

Oroszország tagadja, hogy katonákkal segítené a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárokat. Nemrég Anders Fogh Rasmussen, a NATO előző főtitkára a The Daily Telegraph című brit lapnak azt mondta, Oroszország minden további nélkül bemasírozhat a balti államokba, hogy tesztelje a katonai szövetség reagálóképességét.

Michael Fallon brit védelmi miniszter a héten úgy vélekedett, hogy "valós veszély" fenyegeti a NATO három balti tagállamát, Észtországot, Lettországot és Litvániát. A NATO február elején úgy döntött, erősíti a biztonsági intézkedéseit a keletei határvidékein.

Rovatok