Index Vakbarát Hírportál

14 amerikai vadászgépet vesz Izrael

2015. február 22., vasárnap 18:22

Izrael tizennégy F-35-ös katonai repülőgépet vesz az Egyesült Államoktól összesen 2,82 milliárd dollárért – írja az MTI az izraeli Háárecre hivatkozva.

A világ legdrágábbjai közé tartozó harci gépek egyenként mintegy 110 millió dollárba (körülbelül 30 milliárd forintba) kerülnek. Izrael már 2010-ben vásárol F-35-ösöket, akkor tizenkilencet. Az első új repülő a tervek szerint 2016 végén landol Izraelben, a teljes üzlet lebonyolítása után, 2021-re összesen harminchárom ilyen vadászgépe lesz az izraeli hadseregnek.

A gépeket az amerikai Lockheed-Martin gyártja, és a vadászrepülők lopakodó technológiával rendelkeznek, vagyis a radarok nehezen ismerik fel őket és kiválóak a repülési képességeik.

A fegyverüzletről tavaly év végén döntött az izraeli kormány. A repülők megvétele ellen érvelők szerint egyrészt az F-35-ösök fejlesztése közben nem volt minden rendben, ráadásul stratégiailag sem a legjobb döntés ilyen gépeket drága támadó gépeket venni, mert az izraeli repülőtereket ellenséges rakéták veszélyeztethetik, ami akár a gépek bevetését is megakadályozhatja.

Rovatok