Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam komoly fenyegetést jelent Olaszországnak

2015. február 22., vasárnap 23:29

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap azt mondta, az IÁ fenyegetése konkrét veszélyt jelent Olaszországnak. A volt olasz külügyminiszter, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott, hogy Líbiában "robbanásra kész a helyzet néhány száz kilométerre Itália partjaitól".

Akármelyik pillanatban robbanhat a líbiai helyzet - hangoztatta Federica Mogherini vasárnap, miközben az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei újabb videoüzenettel fenyegették meg Róma városát. Az IÁ dzsihadistáinak fekete színű zászlója lobog a római Colosseum tetején azon a videóm, amelyet Twitter-üzenetben közölt az IÁ-hoz csatlakozott líbiai fegyveresek csoportja. 

Az olasz közszolgálati televíziónak nyilatkozó Federica Mogherini  Federica Mogherini hozzátette, hogy Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiában nem alakult ki irányítás, jelenleg Líbiában az állam nem létezik, az IÁ Líbiában pedig éppen ezt a hatalmi űrt használja ki. Federica Mogherini szerint a jelenlegi fázisban még a diplomácia eszközeivel kell élni.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szintén az olasz köztévén szólalt meg, szerint nincs ok az aggodalomra, mindenki nyugodjon meg, az olasz titkosszolgálat folyamatos ellenőrzés alatt tartja a líbiai fejleményeket:

Az IÁ Líbiában nem annyira erős mint ezt mutatni akarja.

A kormányfő szintén diplomáciai eszközökkel akarja megoldani a líbiai helyzetet, de kilátásba helyezte, hogy ha kell, Olaszország nem vonja ki magát egy esetleges békefenntartói kontingens vezetése alól.

Rovatok