Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok szerint nincs tűzszünet

2015. február 22., vasárnap 08:42

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint hiába a pár napja aláírt tűzszüneti megállapodás, a gyakorlatban ennek hatásából semmit sem érezni: az oroszok által támogatott szeparatisták továbbra is támadnak, és egyre újabb fegyvereket, tankokat, rakétákat kapnak. Az AFP francia hírügynökség ugyanakkor azt írja, már vasárnap megkezdődhet a nehézfegyverek kivonása a frontról.

Az EU-tagállamok elvben megegyeztek arról, hogy műholdakkal figyelik majd Kelet-Ukrajnát, hogy a tűzszünet megsértőit észrevegyék, ám arról még nem sikerült megegyezni, hogy az ENSZ küldjön-e békefenntartó egységeket a helyszínre, és ha igen, melyik országok adjanak ehhez embereket.

Időközben az ukránok és a szeparatisták foglyokat cseréltek, ami azt mutatja, hogy valami foganatja azért mégis van a béketárgyalásoknak. Az AFP-nek az ukrán hadsereg és a szeparatisták egy képviselője is megerősítette, hogy aláírták a nehézfegyverek kivonásának megkezdéséről szóló egyezményt. Oleaxander Rozmazin az ukrán hadsereg egyik ezredese elmondta, hogy egyelőre nem tudni pontosan, mikor kezdik meg a nehézfegyverek kivonását, de egyes ukrán lapok szerint erre már vasárnap sor kerülhet.

Az MTI jelentése szerint az oroszbarát szakadárok erői tizenkét támadást hajtottak végre az ukrán hadsereg állásai ellen vasárnapra virradó éjjel. Az ukrán hadsereg Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a leghevesebb harcok a Donyeck városának közelében lévő Peszki településen folytak. A szeparatisták emellett megpróbálták megrohamozni az ukrán katonákat az Azovi-tenger partján fekvő Sirokine falunál, a stratégiai fontosságú Mariupol város szélén. Kijev szerint a szeparatisták csapatokat vonnak össze és fegyvereket mozgatnak az általuk ellenőrzött délkelet-ukrajnai területeken, és vélhetően támadásra készülnek Mariupol ellen.

Harkovban robbantottak

 Feltehetően robbantásos merénylet történt vasárnap a kelet-ukrajnai Harkiv városában, ahol Ukrajna egységéért rendeztek felvonulást a kijevi Majdan-tüntetések elleni véres karhatalmi beavatkozás évfordulóján; többen meghaltak.

A harkivi ügyészség közölte, hogy az eddigi információk szerint hárman vesztették életüket és több mint tízen sebesültek meg a robbanás következtében, írja az MTI.

Helyi beszámolók szerint a tüntetők a harkivi sportközpont mellett gyülekeztek, hogy onnan a város központjába vonuljanak, ekkor történt a detonáció. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozta a robbanást, de a hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket.

Közben Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök és több európai uniós tagország államfőjével az élen becslések szerint több tízezren vonultak végig a belvároson a Függetlenség térig, azaz a Majdanig, ahol közös imával emlékeznek meg az európai uniót és hatalomváltást követelő, egy évvel ezelőtti tüntetések áldozatairól.

Rovatok