Index Vakbarát Hírportál

Egy texasi börtönben átvették az irányítást a rabok

2015. február 22., vasárnap 12:56

2800 rabot kell más börtönökbe költöztetni egy dél-texasi börtönből, miután a fogvatartottak átvetté az irányítást a börtön egy része fölött és lakhatatlanná tették a lakókörletek egy részét, írja az AP.

Az amerikai börtönhatóság vezetője szerint a lázadó rabok már együttműködőek, de a börtön vezetése és a hatóságok még dolgoznak azon, hogy visszanyerjék a teljes irányítást. "A problémát még nem sikerült teljesen megoldani, de a békés rendezés felé haladunk" - mondta az ügyön szintén dolgozó FBI szóvivője. Egyelőre nem teljesen tisztázott, milyen előrelépést sikerült elérni a tárgyalásokkal.

A rabok - körülbelül kétezren - pénteken kezdtek el lázongani a rossz egészségügyi ellátás miatt. A börtön vezetése megpróbált velük beszélni a problémákról, de a rabok inkább betörtek a lakókörleteikbe és tüzeket gyújtottak.A börtönőrök könnygázzal és más, halált nem okozó eszközzel próbáltak rendet teremteni. A lázadó rabokon kívül még 800-900 fogvatartott van a börtönben, akik nem vesznek részt a zendülésben, de a börtönben keletkezett károk miatt őket is át kell helyezni.

A katonai sátrakból felépített börtön Texas déli részén, San Antoniótól több mint 300 kilométerre található, és főként kisebb bűncselekményért elítélt rabok élnek benne. A fogvatartottak túlnyomó többsége illegális bevándorló. Egy amerikai civil szervezet egy tavalyi jelentésben túlzsúfoltnak, depresszívnek és mocskosnak írta le a börtönt, ahol a dolgozók nem törődtek a fogvatartottak egészségügyi panaszaival.

Rovatok