Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a mexikói drogkartellek titkos kódját

2015. február 22., vasárnap 08:52

Egy mexikói drogkartell nyereségét kifehérító hálózat ellen folyik éppen per Chicagóban, a Carlos Parra-Pedroza, alias Don Walt vezette bűnszervezet 100 millió dollárt mosott tisztára a vád szerint. A per során tanúként kihallgattak egy amerikai ügynököt, aki olyan mélyen beépült a drogmaffiába, hogy megadták neki a különféle mexikói bűnbandák által használt titkos kódokat. Az ügynök több kartell összesen 32 tagja ellen tett terhelő vallomást.

A kartellek tagjai általában Blackberryt, és az azon futó belső üzenőszoftvert, a Blackberry Messengert használják kommunikációra. Mivel fel vannak késülve rá, hogy lehallgathatják őket, egy speciális kódrendszert használnak, amiben minden szám, és egy csomó szó helyett egyszerűen más kifejezést használnak. A számokat például az alábbiak szerint kódolják:

A hét napjai helyett pedig színeket mondanak, a rendszer a következő:

A drogbizniszek lebonyolításához feltétlenül szükséges kifejezések közül több is bekerült a szótárba, a teljesség igénye nélkül:

A kódot persze valószínűleg már akkor megváltoztatták, amikor a per előtt elkezdődtek a letartóztatások, így anélkül lehettt most nyilvánosságra hozni a szótárat, hogy a drogkartellek után nyomozó ügynökön helyzetét ez megnehezítené.

Rovatok