Index Vakbarát Hírportál

Muszlimok védtek egy zsinagógát Oslóban

2015. február 22., vasárnap 21:00

Több mint ezer muszlim vette körbe Oslo zsinagógáját, jelezve, hogy Norvégiában biztonságban vannak a zsidók. A demonstráció oka az volt, hogy Dániában egy zsinagógát egy hete támadás ért. Az oslói muszlimok “NEM az antiszemitizmusra, NEM az iszlamofóbiára!” szlogent kántálva vonultak fel, hogy a “béke élő körét” húzzák a zsinagóga köré. Egy hete egy Omar Abdel Hamid El-Husszein nevű dán, de palesztin felmenőkkel bíró férfi két embert gyilkolt meg egy kopppenhágai zsinagógánál.

A norvég zsidó közösség Európában az egyik legkisebbnek számít, úgy ezer főt számlálhat, miközben az országban élő muszlimok számát 200 000-re teszik. Norvégia lakossága 5,2 millió főt számlál. A bevándorlók miatt 2011-ben lángolt fel egy nagyobb vita az országban, amikor Anders Behring Breivik 77 embert gyilkolt meg, és az akkor kormányon levő munkáspártot azzal vádolta, hogy elősegíti a muszlimok bevándorlását és letelepedését az országba, ezzel “felhigítva a tiszta norvég vért.”

Ellentétes hatást ért el, hiszen a bevándorlók száma az elmúlt 4 évben folyamatosan nőtt, egy tavalyi közvélemény-kutatásból pedig az derült ki, hogy a lakosság 77 százaléka a bevándorlókat a társadalom hasznos alkotóelemeinek tartja.

Rovatok