Index Vakbarát Hírportál

A legmodernebb orosz fegyverekkel készülnek a moszkvai felvonulásra

2015. február 23., hétfő 19:25 | kilenc éve frissítve

A legmodernebb haditechnikát fogják csak felvonultatni május 9-én, a győzelem napján Moszkvában, mondta Dmitrij Rogozin orosz első miniszterelnök-helyettes Tulában. A tulai fegyvertörténeti múzeumban tett látogatása után Rogozin arról beszélt újságíróknak, hogy a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójának alkalmából megrendezett májusi parádén a Vörös tér macskakövein csak az orosz hadseregben már rendszeresített legújabb hadieszközöket fogják felvonultatni.

A május 9-i parádéra több ország vezetője is hivatalos, Áder Jánost is meghívta Vlagyimir Putyin, de egyelőre még nem született döntés a köztársasági elnöki hivatalban.  Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője január végén arról beszélt, hogy addig huszonkét meghívott államfő igazolta vissza, hogy részt vesz a parádén. Köztük van Kim Dzsongun észak-koreai vezető is, akinek ez lehet első hivatalos külföldi útja.

Angela Merkel német kancellár is kapott meghívót az orosz nemzeti ünnepre, bár ő egyelőre még nem reagált. Andris Berzins lett és Dalia Grybauskaite litván elnök visszautasította a meghívást, míg Bronislaw Komorowski lengyel elnök hivatala még nem válaszolt a megkeresésre, írja az MTI.

Komorowski alternatívát kínálna

Egyik tanácsadója szerint Komorowski részvételét a mai orosz hadsereg teszi problématikussá, hiszen a Vörös téren azok az alakulatok fognak felvonulni, melyeket „naponta látunk a televíziók képernyőjén", azokkal a fegyverekkel, amelyekkel „az Ukrajna elleni agresszió zajlik”. Tomasz Nalecz szerint nehezen elképzelhető, hogy ebben a helyzetben bármelyik európai vezető részt vegyen a moszkvai ünnepségen.

Háborús övezetektől nem teljesen idegen fordulatot sejtett a BBC tudósítója a kelet-ukrajnai események kapcsán még február elején. Mint a lapban megjelent cikkben írják, az orosz hadsereg valószínűleg nem egyszerűen támogatja a szakadárokat, hanem olyan fegyvereket is átadnak, amiket hadi körülmények között még nem sikerült tesztelniük.

Komorowski januárban jelentette be, hogy május 8-án a Gdansk melletti Westerplattén – ahol a második világháború első lövései eldördültek – nemzetközi konferenciát szerveznek, amelyre feltételezhetően el fognak menni azok a vezetők, akik a moszkvai meghívást visszautasítják.

A lengyel elnök elmondta: Európa és a nyugati világ jelenleg „optimális alternatívát" keres arra, hogy május 9-én a Kremlben ünnepeljék az egykori Szovjetunió katonai győzelmét. Ugyanakkor hangsúlyozta: semmiképpen sem szeretné elrontani az oroszoknak katonai győzelmük ünneplését. A saját történelmi igazság keresése nem járhat együtt mások büszkeségének elvételével, mondta.

Rovatok