Index Vakbarát Hírportál

Az ebola miatt nem futhatnak külföldiek a phenjani maratonon

2015. február 23., hétfő 17:00

Annyira tartanak az ebolától Észak-Koreában, hogy a szervezők kitiltották a külföldi indulókat az idei phenjani maratonról. Az intézkedést annak ellenére rendelték el, hogy egyetlen ebolás esetet sem regisztráltak az országban, de még a környékén sem.

Észak-Koreában ráadásul október óta minden, az országba érkező turistát kötelezően 21 napos karantén alá helyeznek – ennyi az ebola lappangási ideje –, a maraton alatt viszont nem kockáztatnának. Ez a profikra és az amatőrökre egyaránt vonatkozik, idézi a pekingi Koryo Tourst a BBC.

A tavalyi phenjani a versenyen indulhattak először külföldiek is, akkor összesen 200 nem észak-koreai érkezett, míg idén csak a Koryo Tours 500 indulóra számított a világ többi pontjáról.

Az egyelőre nem világos, hogy miért félnek Észak-Koreában annyira az ebolától, de vélhetően azért, mert az ország rossz egészségügyi rendszere és a hatalmas szegénység miatt nehezen tudnának megfékezni egy járványt. Az eboláról a helyi állami médiában egyébként azt állítják, hogy az Egyesült Államok fejlesztette ki biológiai fegyvernek.

Rovatok