Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Soha nem lesz háború Oroszország és Ukrajna között

2015. február 23., hétfő 21:44 | kilenc éve frissítve

Az orosz elnök szerint aligha képzelhető el olyan "apokaliptikus forgatókönyv", melyben háborús konfliktus jönne létre Ukrajna és Oroszország között, és reméli, hogy a dolgok soha nem fognak háborús viszályig fajulni a két ország között. Vlagyimir Putyin erről hétfőn beszélt az orosz állami televíziónak adott interjújában, írJa az MTI.

A Krím a krímieké

Kifejezte reményét, hogy egyelőre nincs szükség sem szélsőségeges diplomáciai lépésekre, sem harmadik minszki találkozóra az ukrajnai helyzet rendezése érdekében. Úgy vélte, most az a legfontosabb, hogy a korábban kötött minszki megállapodásokat hajtsák vége.

"Ezek a minszki megállapodások nem tekinthetők puszta dokumentumnak, amelyet e minszki folyamat négy szereplője - Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország - dolgozott ki. Azokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában rögzítették, és olyan nemzetközi jogi dokumentum formáját öltötték, amelyet gyakorlatilag a nemzetközi közösség egésze támogat" - mondta az orosz államfő.

Putyin a revansizmus megjelenési formájának nevezte azokat a megnyilatkozásokat, amelyek "a Krím Ukrajnához való visszacsatolását" szorgalmazták. Akárcsak korábban, a Krím továbbra is az oroszoké, az ukránoké, a krími tartároké és a görögöké, vagyis e népek mindegyikének a lakhelye marad - mondta a Putyin. Hozzáfűzve azonban: "Ami az állami hovatartozást illeti, arról a Krímben élő emberek már meghozták döntésüket, e választást tiszteletben kell tartani, Oroszország sem tehet másként".

Hammond: Cinikus, hogy Oroszország részt vesz

Philip Hammond brit külügyminiszter hétfőn elítélte Moszkva a minszki megállapodással szemben tanúsított cinizmusát, és nehezményezte, hogy továbbra sem tartják be a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában.

"Az utóbbi tíz vagy tizenkét nap tapasztalata alapján meglehetősen cinikusnak tűnik az, hogy Oroszország továbbra is részt vesz a minszki folyamatban" - mondta a brit diplomácia vezetője az észt fővárosban, Tallinnban tett látogatásán. Hammond úgy fogalmazott: a minszki egyezményt papíron megkötötték, terepen viszont azonnal megszegték.

A normandiai négyek - Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország - képviselői részvételével február 12-én a fehérorosz fővárosban megkötött megállapodást, majd a helyi idő szerint két nappal később életbe lépett tűzszünetet követően az oroszbarát szakadárok elfoglalták a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát, ahonnan kivonultak az ukrán erők. Emellett a szeparatisták Mariupol kikötővárosa közelébe vezényelték át csapataik jelentős részét.

A brit külügyminiszter leszögezte, Nagy-Britannia fokozott szkepticizmussal figyeli, hogy Moszkva elkötelezte magát az ukrajnai béke megteremtése mellett, de csak olyan feltételekkel, amelyeket egyoldalúan a Kreml diktálhat.

15 éves fiú is meghalt a robbanásban

Meghalt hétfőn a kórházban egy 15 éves fiú, aki a vasárnapi harkovi terrortámadásban sérült meg, hozta nyilvánosságra a városvezetés. Vele együtt háromra emelkedett a békés felvonulás halálos áldozatainak száma. Egy ismert „Jevromajdan-aktivista" és egy rendőr alezredes vesztette életét a helyszínen. A legfrissebb jelentések szerint még tíz sérültet ápolnak kórházban.

A Majdan-tüntetések elleni erőszak első évfordulója alkalmából a kijevivel egy időben rendeztek felvonulást Harkovban, amelyen a résztvevők Ukrajna egysége mellett akarták kifejezni kiállásukat. A menet épphogy elindult a városi stadion mellől a belváros felé, amikor az előre bejelentett gyülekezőhelyen egy elrejtett, távirányítású pokolgép működésbe lépett.

Még aznap négy embert vettek őrizetbe a hatóságok a merényletben való részvétel gyanújával. Az őrizetbe vettek az Ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) tájékoztatása szerint valamennyien az oroszországi Belgorodban vettek részt nemrég harci kiképzésen.

Cameron újabb szankciókkal fenyeget

Moszkva szigorúbb nyugati szankciókra számíthat, ha az oroszbarát szakadárok újabb területeket próbálnak meg bekebelezni Kelet-Ukrajnában, jelentette ki David Cameron brit kormányfő. Mint mondta, a szeparatisták nyíltan megsértették a tűzszünetet és elfoglalták Debalcevét, amihez orosz harcosokra és fegyverekre is szükségük volt. „Oroszországnak kétsége se legyen afelől, hogy a szeparatisták bármely, területük kiterjesztésére irányuló próbálkozása – akár Mariupol felé, akár máshol – további jelentős európai és amerikai szankciókat fog maga után vonni."

Rovatok