Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök védik az alpinistákat a Himaláján

2015. február 23., hétfő 17:56

Új egységet állít fel a pakisztáni rendőrség, hogy megvédje az alpinistákat a Himalája észak-pakisztáni részének magasan fekvő területein a tálibok támadásaitól - közölte hétfőn Mumtaz Husszein rendőrségi szóvivő.

A térség regionális központjának számító Gilgit városában nyilatkozó szóvivő hozzátette, hogy az ötven főből álló egységet hivatásos hegymászók fogják kiképezni, írja az MTI. Észak-Pakisztánban magasodik a 8611 méter magas K2 és a 8126 méter magas Nanga Parbat hegycsúcsa, amelyek sok hegymászót vonzanak Európából és az Egyesült Államokból a térségbe. 

Mindenesetre a látogatók száma erőteljesen csökkent azóta, hogy 2013 júniusában a pakisztáni tálibok fegyveresei megtámadták a Nanga Parbat alaptáborát, és meggyilkoltak tíz külföldi alpinistát, valamint egy helyi hegyi vezetőt. A rendőrség illetékese azt mondta, az új egység először a Nanga Parbaton teljesít majd szolgálatot, és később terjesztik ki a munkát más hegyekre.

A közel 200 milliós Pakisztánban hosszú évek óta tevékenykednek helyi tálib fegyveresek. Terrorcselekményeiket azzal indokolják, hogy Iszlámábád támogatja az Egyesült Államok terrorellenes harcát. Tavaly decemberben egy tálib kommandó megtámadott egy iskolát Pesavarban, és lemészárolt 149 embert, köztük 133 gyereket. Ezután Iszlámábád átfogó harcot indított a radikális csoportok ellen.

Különböző terrorellenes akciók során a pakisztáni hatóságok december vége óta február elejéig több mint tízezer embert vettek őrizetbe.

Rovatok