Index Vakbarát Hírportál

Nem a bevándorlók vitték a kanyarót Disneylandbe

2015. február 24., kedd 10:32

Az Egyesült Államok büszke volt arra, hogy a 2000-es évek után gyakorlatilag kiirtotta a kanyarót az országból. Most mégis százötvenen fertőződtek meg a tavaly decemberben Disneylandből indult vírustól, ahova külföldről hozta be az egyik fertőzött, írja a Guardian.

A republikánusok felkapták a témát, és azt mondják, könnyen lehet, hogy a kanyarójárványt az illegális bevándorlók hozták magukkal, mivel Latin-Amerikában és Mexikóban eddig is előfordultak kanyarójárványok. Az egészségügyi vezetők szerint a kanyaró valóban külföldről érkezik az országba, csakhogy azt leginkább a beoltatlan amerikaiak hozzák be külföldi utazásaikról. Szerintük most inkább az a helyzet, hogy az Egyesült Államokból érkezhet a fertőzés Mexikóba.

Európában is hónapok óta tart a kanyarójárvány: Berlinben már hatszáz fertőzöttet regisztráltak, hétfőn egy gyerek meghalt a betegségben. Németországban nem kötelező az oltás, így könnyen el lehet kapni a cseppfertőzéssel terjedő betegséget. A kanyaró tünetei először a nátha, a láz, a köhögés, a kötőhártya-gyulladás, a szájüregi nyálkahártyán jelentkező úgynevezett Koplik-foltok, majd bőrkiütések. Miközben a legtöbben néhány héten belül felépülnek a kanyaróból, bizonyos esetekben halálhoz is vezethet a betegség. Magyarországon már gyermekkorban kötelező a védőoltás.

Rovatok