no

Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás vádja miatt lemond az ENSZ klímaváltozási biztosa

2015. február 24., kedd 19:49

Lemondott posztjáról a klímaváltozás kérdését vizsgáló, Nobel-békedíjjal kitüntetett ENSZ-testület vezetője kedden, miután egy volt kollégája szexuális zaklatással vádolta meg.

Radzsendra Pacsauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke a világszervezet főtitkárának írt levelet, amiben azt írta, hogy a szervezetnek erős vezetésre, elnökének teljes figyelmére van szüksége, aminek jelen körülmények között nem tudok eleget tenni. Pacsauri tagadta a vádakat.

WhatsAppos zaklatás

A 75 éves indiai tudóst az általa vezetett újdelhi kutatóintézet egy 29 éves női kutatója vádolta meg. A zaklatás különböző üzenetek küldéséből állt: a tudós állítólag emaileket és üzeneteket küldözgetett a hölgynek a WhatsAppon.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint egy másik nő is azt állítja, hogy a férfi zaklatta, ő azonban egyelőre nem tett feljelentést.

Pacsauri ügyvédei szerint ismeretlenek meghekkelték Pacsauri számítógépét és telefonját, hogy azokról üzeneteket küldjenek.

A testületet 2002 óta vezető Pacsauri második mandátuma októberben járt volna le.

Az IPCC-t 2007-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki azokért az erőfeszítéseikért, amiket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tett.

Rovatok