Index Vakbarát Hírportál

Sena Dagadu is jószolgálati nagykövet lett: elindult a fejlesztés európai éve

2015. február 25., szerda 10:23

2015 a fejlesztés európai éve, a tematikus év hivatalos megnyitóját kedden tartották az Európa Pontban – adták hírül a szervezők.

„Az Európai Unió történetében első alkalommal fordul elő, hogy az európai év fókuszában egy külpolitikai jellegű téma áll” – emelte ki Szűcs Tamás, az Európai Bizottság képviselet-vezetője a megnyitón. További információt itt talál a korábban megrendezett európai évekről.

40 millió forintot osztottak ki

A rendezvényen hirdették ki a magyar civil szervezetek számára kiirt pályázat eredményeit is. Szűcs Tamás elmondta, hogy a magyarországi civil projekteket az Unió 140 ezer euróval, vagyis több mint 40 millió forinttal támogatta. Az Afrikáért Alapítvány, a HAND Szövetség, a Kultúrafrika Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium szakmai projektjei nyertek támogatást.

A tematikus év legfontosabb célja az, hogy az emberek számára láthatóbbá váljon a nemzetközi fejlesztési együttműködés, ezáltal is erősítve a szolidaritást, a globális felelősségvállalást – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Kovács Ádám Zoltán.

2015-ben a tematikus évhez kapcsolódó különböző eseményeken az év jószolgálati nagykövetei is megjelennek majd. A megnyitón bemutatkozott Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője, aki szerepvállalását így kommentálta:

Ghánai magyar világpolgárként sok barátom van a Föld minden táján, és mindenhol azt tapasztalom, hogy mindenkit érdekel, mi lesz a világ sorsa. Azért vállaltam el a jószolgálati nagykövet szerepet, hogy tanulhassak azoktól, akik már régóta a jobb sorsért tevékenykednek, és együtt tehessünk azért, hogy olyan világot teremtsünk, amilyet álmodtunk.

Az énekesnő mellett a tematikus év további nagykövetei Al Ghaoui Hesna riporter, külpolitikai újságíró és Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének tanára, a Brutális fizika című ismeretterjesztő sorozat szakértője lesznek.

Rovatok