Index Vakbarát Hírportál

Csak fél év alatt tudnának békefenntartókat küldeni Ukrajnába

2015. február 26., csütörtök 06:21 | aznap frissítve

Legalább fél év kellene ahhoz, hogy az ENSZ b ékefenntartókat küldjön Kelet-Ukrajnába, mondta Ukrajna ENSZ-nagykövete az Ukrajina televíziónak.    Jurij Szerhijev   szerint az ENSZ-alapokmány, konkrétan annak 51-es cikkelye alapján Kijevnek joga van ahhoz, hogy önállóan forduljon segítségért bármely országhoz vagy országcsoporthoz, írja az MTI. 

Mi nem csupán behívjuk (a békefenntartókat), hanem azt akarjuk, hogy az ENSZ égisze alatt tevékenykedjenek. Ha a bevett eljárással tesszük ezt, legalább fél évre lesz szükség csak ahhoz, hogy döntést hozzon az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Csak ezután következik a kontingens felállítása.

Petro Porosenko ukrán elnök a múlt héten tett javaslatot a békefenntartók behívására a harcok sújtotta Donyec-medencébe. Egyelőre nem tudni, hogy a BT-ben vétőjoggal rendelkező Moszkvának mi a hivatalos álláspontja erről.

Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn New Yorkban már megkezdte a nem hivatalos előzetes egyeztetéseket a békefenntartó kontingens felállításáról az ENSZ Biztonsági Tanács tagországaival.

Az ukrán külügyminiszter szerint több BT-tagország belátja azt, hogy "pótlólagos mechanizmus" kell a minszki fegyverszüneti megállapodások betartásához, és ez lehet egy nemzetközi békefenntartó kontingens felállítása a válságövezetben. Klimkin szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója egyedül erre nem képes.

Rovatok