Index Vakbarát Hírportál

220 keresztényt rabolt el az Iszlám Állam

2015. február 26., csütörtök 12:31

Az Iszlám Állam harcosai ezen a héten legalább 220 keresztényt raboltak el a Szíria észak-keleti részén fekvő falvakból. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az ISIS katonái tíz falut és egy nagyrészt kurdok által lakott város támadtak meg El-Haszeke tartományban. Több száz keresztény a tartomány két nagyobb városába, Haszekébe és Kámeslíjébe menekült. 

El-Haszeke tartomány egy részét a kurd harcosok, más részét az Iszlám Állam dzsihadistái ellenőrzik, de az azonos nevű városban a Bassár el-Aszad elnök kormányához hű erőknek is vannak állásaik.  keresztény  fegyveresek vissza akarják szerezni az ISIS által elfoglalt falvakat, és ki akarják szabadítani a terrorcsoport által elrabolt  keresztény eket. 

  Szerdán a stockholmi székhelyű Asszíriai Emberi Jogi Hálózat azt jelentette, hogy a   sszír    keresztény   ek ezrei menekültek el az Iszlám Állam (IÁ) elől Szíria északkeleti részén. A    dzsihadisták elpusztítottak két régi templomot is. Az egyik lerombolt imahely, amely a dzsihadisták által elfoglalt Tell-Hamíszban volt, Szíria egyik legöregebb temploma volt. 

Rovatok