Index Vakbarát Hírportál

Halálra kaszabolták az ateista bloggert

2015. február 27., péntek 07:40

Machetékkel támadtak a nyílt utcán a bangladesi származású Ajivit Royra, aki feleségével együtt látogatott haza Dakkába. Az Egyesült Államokban élő, ateista blogger már többször kapott fenyegetést muzulmán radikálisoktól – írta a Guardian.

A férfi a kórházba szállítás közben vesztette életét. Felesége, Rafida Ahmed is súlyosan megsérült, egyik ujját is elvesztette a támadásban.

A házaspár riksán ült, amikor két férfi megállította őket. Itt azonban csak sétára hívták Royt és feleségét – talán szimpatizánsokként mutatkoztak be –, a támadást kevéssel ezután hajtották végre.

Roy két év alatt a második blogger, akit világi szemléletű írásai miatt iszlám radikálisok megöltek – igaz, a rendőrség hivatalosan nem mondta ki, hogy a támadás mögött vallási fanatikusok állnak. (A 2013-ban megölt Ahmed Radzsib Haider halála után több tízezren tüntettek a szólásszabadság mellett, ami jelezte, hogy a vallási radikalizmus ellen felszólalók nincsenek egyedül a 160 milliós, döntően muzulmán Bangladesben.)

Hogy a Roy elleni támadás mögött iszlamisták állnak, azért is valószínű, mert a könyveit terjesztő online forgalmazók is kaptak fenyegetéseket iszlamista szervezetektől – közölte a Guardiannal Roy egyik közeli ismerőse.

Rovatok