Index Vakbarát Hírportál

Hat évet kapott a szobalányt kínzó nő

2015. február 27., péntek 06:40

Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy 44 éves hongkongi nőt, aki módszeresen kínozta háztartási alkalmazottjait – közölte a Reuters. Az egykori kozmetikus ütötte és éheztette a két indonéziai nőt. A bíróság példátlanul szigorú büntetése mellé 15 ezer hongkongi dollár – kb. 460 ezer forint – pénzbírságot is kiszabott Law Wan-tungra.

A sértett Erviana Szulisztijaningszi 2013-ban vállalt munkát Hongkongban, ahonnan tavaly januárban tért vissza Indonéziába. Sérüléseit – például a leforrázások nyomait – itt állapították meg.

Erwiana Sulistyaningsih

Az ügy szokatlanul nagy hullámokat vert, Erviana posztolt képei nyomán az indonéz elnök is megszólalt.

Hongkongban sem maradt visszhangtalan az ügy, itt elsősorban a bevándorlók munkakörülményeinek szigorúbb szabályozását követelték, és az ellenőrzések szigorítását, hogy elkerüljék a hasonló visszaéléseket.

A Kínához tartozó, különleges státuszú, 7,2 milliós Hongkongban több mint 330 ezer, főként Indonéziából és a Fülöp-szigetekről érkezett háztartási alkalmazott dolgozik, szinte kivétel nélkül nők. Fizetésük a hazai lehetőségekhez képest magas, valójában azonban a hongkongi minimálbér töredékét sem éri el.

A kétgyermekes Law Wan-tung tagadta bűnösségét, csupán annyit ismert el, hogy alkalmazottainak elmulasztott egészségügyi biztosítást kötni.

Rovatok