Index Vakbarát Hírportál

Húsbárdokkal ölték meg az ateista bloggert

2015. február 27., péntek 17:20

Iszlamista szélsőségesek gyilkoltak meg egy amerikai állampolgárságú bloggert Bangladesben. Az ateista mérnök feleségét is megsebesítették, a merénylet után tömegdemonstrációk vannak a délkelet-ázsiai muszlim országban.

A bangladesi származású Avijit Roy egy könyvfesztiválra érkezett a feleségével Daccába. A civilben mérnök férfi ateista volt, és rendszeresen posztolt vallás- és fundamentalizmusellenes szövegeket, amelyek miatt már több fenyegetést is kapott — írja a BBC.

A házaspár csütörtök este a könyvfesztiválról a szállására visszatérőben éppen egy utcai teaárus bódéja felé ment, amikor ismeretlen férfiak vették körül őket. Legalább ketten mértek rájuk húsbárdokkal ütéseket, majd a fegyvereket eldobva eltűntek a tömegben.

A rendőrség nem akadt a nyomukra, de egy helyi szélsőséges szervezet magára vállalta a merényletet. A gyilkosság után diákok, tanárok, bloggerek álltak élőláncba  a daccai egyetem előtt.

Az áldozat könyvének (The Virus of Faith - A hit vírusa) idei megjelenése után több fenyegetést is kapott Bangladesből. „Egyszer csak a militáns iszlamisták és terroristák célkeresztjében találtam magam. Állandóan érkeztek halálos fenyegetések a postafiókomba” — írta néhány héttel ezelőtt a most csak a fekete gyászjelentést közlő blogjára.

A gyilkosságot előre beígérte az egyik ismert bangladesi szélsőséges:

Avijit Roy Amerikában él, ezért nem lehet azonnal megölni. De mihelyst haza jön, halott lesz.

Bangladesben az elmúlt években több merényletet követtek el szélsőséges iszlamisták. Az ellenzéki fundamentalista irányzat egyre erősebb, a fiataloknál ez az ideológia fontosabbá válik az ország önállóságának megteremtésében meghatározó bengáli nacionalizmusnál.

Rovatok